Elektronikai hulladékból készült érmet kapnak a tokiói olimpia dobogósai

Minden olimpiai és paralimpiai érem e-hulladékból kinyert fémből fog készülni, közölték a 2020-as tokiói olimpia szervezői, írja a BBC.

Azt már tavaly bejelentették, hogy ez a szándék, de most már teljesíthetőnek is látszik a terv, közel elégséges mennyiségű fém gyűlt össze, amit feleslegessé vált telefonokból, laptopokból és egyéb elektronikai eszközökből nyertek ki. Összesen 47,488 tonna hulladék érkezett be magánszemélyektől, irodáktól és különböző üzemekből. A számítások szerint az összes éremhez 30,3 kiló arany, 4100 kiló ezüst és 2700 kiló bronz kell. A bronz már júniusban összegyűlt, októberben az arany több mint 90, az ezüst 85 százaléka rendelkezésre állt. A szervezők azt közölték, márciusra mindegyik fémből elegendő lesz, és ehhez már nem is kell több hulladékot begyűjteniük, írta az index.hu.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.