Elektromos önvezető autók lepik el London utcáit

A londoni Heathrow Repülőtéren már használják az első önvezető autókat, amik rövidesen a brit főváros utcáin is feltűnhetnek. A járművek háromhetes tesztüzemben fognak közlekedni a reptér és Greenwich között.

A számítógéppel vezérelt járműveket az Oxbotica fejlesztette. A csúcssebességük 16 kilométer óránként. Egyszerre négy személyt szállíthatnak. Pedál vagy kormány nincs bennük. A tesztben eddig 5000 önkéntes vett részt. Az elektromos autók közül hetet rövidesen az utcára engednek a Greenwich-félszigeten; várhatóan az O2-es körzet környékén lehet majd elcsípni őket. Graeme Smith, a cég ügyvezető igazgatója a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy a járművet úgy tervezték, hogy még a gyalogosoktól hemzsegő környéken is biztonságos legyen. A járművek navigációját három lézer és öt kamera segíti; ezek segítségével tájékozódnak az O2-es körzet folyópartján, miközben odafigyelnek a biciklisek és gyalogosok épségére is. Az utasokon kívül a cég egy munkatársa is a járműben utazik, hogy beavatkozhasson, ha esetleg történne valami. Az csak ráadás, hogy ezek az önvezető autók hihetetlenül cukin festenek. A Gateway logó körüli kör pont úgy fest, mint egy szem, a hűtőrács helyén látható kis bemélyedés egy szájra emlékeztet, a szélvédő pedig egy magas homlokra. Nem kell túl sok fantázia hozzá, hogy belelássunk az autóba egy hatalmas koponyájú, mégis megejtő ostobasággal bámuló helyes kis delfint, írja az index.hu.

Ajánlott tartalom

Februárban megcsappant az elektromos autók eladása

Februárban 10,1 százalékkal nőtt éves összevetésben a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban. A legnépszerűbb választás továbbra is a benzinüzemű kivitel volt, a második legnépszerűbb pedig a hibrid-benzines. Az akkumulátoros elektromos autók részesedése februárban nem változott az egy évvel korábbihoz képest, elmaradt viszont a tavalyi átlagtól.