Elektromos lesz a Harley-Davidson

A Harley-Davidson vitán felül a leghíresebb és legikonikusabb motormárka a világon, szinte lehetetlen a márkanevet úgy kimondani, hogy közben ne asszociáljunk a motor jellegzetes, mély dohogására, és a Born to be wild gitárriffjére.

Na ehhez képest a Panasonic CES-es sajtótájékoztatóján egyszer csak megjelent egy elég furán kinéző motor a színpadon, és a pilóta úgy ment vele egy kört, hogy alig hallatszott belőle valami elektromos zümmögés. (Azért ott, mert a Panasonic szállít hozzá minden okos technológiát.)

Egyébként ez ugyanaz a motor, amivel a Fekete Özvegy száguldozott az Avengers 2-ben, jegyezte meg valaki a közönség soraiban két sorral előttem, és valóban, csak a filmben volt rendes hangja, kipufogója, füstje, mindene. A valóságban meg ez a legendás gyártó első elektromos motorja, amit már 2014 óta mutogatnak, de most végre kész, meg lehet rendelni. 29 779 dollár az ára, az 8,3 millió forintban, és ez Harley-mércével is elég borsos, a klasszikus modellekből van, ami a feléből is bőven kijön.

FRISSÍTÉS: Időközben megtudtuk a hazai árat is: 27 860 euró (ami még nem tartalmazza az adókat).

De ez talán most mellékes is, hiszen a lényeg az, hogy ELEKTROMOS HARLEY-DAVIDSON???

Már maga az ötlet annyira bizarr, mint a napelemes Hummer, az alkoholmentes whiskey, vagy a vagy a Kalasnyikov vízipisztoly (a PETA ajánlásával). De miért vág bele ilyesmibe egy olyan márka, ami benzingőzben született, és nagyon jól érzi magát ott már vagy 120 éve? Azért, mert valójában egyáltalán nem érzi magát jól, az egész motorbicikli-ipar szenved a 2008-as válság óta, a Harley meg ennek tetejébe Trump elnök egyik kedvenc céltáblája, bojkottot hirdettek ellene Amerikában a rajongók, és csak az elnök kereskedelmi háborúján évi 100 millió dollárt bukik az európai és kínai büntetővámok miatt. Kellett valami, amivel új vevőket lehet becserkészni, és ez lett a LiveWire, amit egyfajta kétkerekű Teslának szánnak. Ennek megfelelően hálózatba is van kötve, van egy csomó szenzora, beépített GPS-e, érintőképernyője, és ilyesmik. A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Budapest nyerte az EU Európai Mobilitási Hét díját

Budapest nyerte el az Európai Bizottság díját a tavalyi Európai Mobilitási Hét keretében megvalósult programokért és fejlesztésekért - tájékoztatott Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala pénteken.