Új üzletággal, környezetbarát elektromos járművek forgalmazásával bővítette termékpalettáját a Leier cégcsoport - közölte Michael Leier csütörtökön Győrött, sajtótájékoztatón.

Elektromos járműveket forgalmaz a Leier cégcsoport új üzletága

Új üzletággal, környezetbarát elektromos járművek forgalmazásával bővítette termékpalettáját a Leier cégcsoport – közölte Michael Leier csütörtökön Győrött, sajtótájékoztatón.

Az elektromos járművek sikere a vállalkozás szerint világszerte megalapozott, az üzletág  nagy jövő előtt áll az egyre szigorodó környezetvédelmi előírások miatt. Magyarországon elsősorban a turizmus és a vendéglátás területén látnak  értékesítési lehetőséget, ezért kölcsönzőpontok kialakítását kezdeményezik szállodákban és városközpontokban.
A Leier ECO-Line Kft. az osztrák EH-Line termékeit hozza a magyar piacra kizárólagos magyarországi importőrként. A járműveket  a Németországban, Kínában és Ausztriában gyártott alkatrészekből  nyugati szomszédunknál szerelik  össze. Michael Leier azonban lehetségesnek tartja, hogy megfelelő feltételek esetén Magyarországon is megteremtsék a gyártás feltételeit.
Michael Leier úgy vélekedett: az  elektromos járművek térnyerése felgyorsulhat  állami vagy önkormányzati támogatások hatására. E tekintetben a nyugat-európai országok már megtették a szükséges lépéseket.  A szomszédos Burgenlandban például az elektromos kerékpár vásárlói 200 euró támogatást kapnak a tartománytól, és ugyanannyit az elektromos művektől.

Az árlista azt mutatja, hogy nem olcsók a környezetkímélő járművek. 280 ezer forintba kerül például  az elektromos összecsukható kerékpár, amely 25 kilométeres óránkénti sebességre képes, és egy töltéssel 30 kilométert lehet vele megtenni. Az járművek akkumulátorai 1500-szor tölthetők újra. Egy lítiumos akkumulátor teljes  feltöltése 5-7 órát vesz igénybe. Ausztriában felmerült, hogy közterületeken is lehessen tölteni, erre a célra bizonyos műszaki feltételek mellett megfelelne, hogy a feleslegessé vált telefonfülkéket feltöltőpontokká alakítsák.
Kurucz Ákos ügyvezető az MTI-nek elmondta: egyebek között nyolcféle kerékpárt, három-három típusú  robogót és rollert, továbbá elektromos vezeték nélküli fűnyírót kínálnak, s rövidesen  az elektromos személy- és kisteherautóval is megjelennek a piacon. A Leier kft. az első Magyarországon, amely ilyen széles  választékkal jelenik meg az elektromos jármű ágazatban – hangoztatta az ügyvezető. A cég rövid időn belül viszonteladói hálózatot  épít ki, hogy a termékek országszerte elérhetőek legyenek.
Az osztrák tulajdonú Leier cégcsoport jelenleg több mint 30 működő telephellyel rendelkezik Ausztriában, Lengyelországban, Szlovákiában, Romániában, Horvátországban és Magyarországon. A cégcsoport korábbi közlés szerint tavaly 160 millió  euró bevételt ért el, hasonlóan az előző évhez. A társaság profitadatokat nem közöl. Az építőanyagokat gyártó  Leier Hungária Kft. tavalyi forgalma 15 milliárd forint volt.

Ajánlott tartalom

Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás

Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.