Elektromos busz a schladmingi alpesi sívilágbajnokságon

Az eddigi legfenntarthatóbb sportesemény megrendezésé tűzték ki célul a napokban zajló alpesi sívilágbajnokság rendezői az ausztriai Schladmingban.

“Síünnep, szívvel-lélekkel” – a sportsikerek mellett a szervezők a fenntarthatóságra is kiemelt hangsúlyt fektetnek, amiben a Siemens is partner: technológiai szponzorként speciális újításokkal, többek között egy elektromos busz üzembe állításával teszi még zöldebbé a világbajnokságot. 70 ország 650 sportolójára figyel a világ két héten keresztül Schladmingban, amely több mint harminc év elteltével ad otthont újra a FIS Sí-világbajnokságnak. A sísport legjelentősebb megmérettetésén 223 kilométernyi, teljesen megújult infrastruktúrával rendelkező sípálya és 113 sílift áll a 11 versenyszámban rajthoz álló sportolók rendelkezésére, és 1000 önkéntes segíti a versenyek zavartalan lebonyolítását. A Siemens technológiai megoldásait teszi elérhetővé a szervezők és a vendégek számára annak érdekében, hogy a schladmingi világbajnokság valóban a legzöldebb sportesemény lehessen. A téli sportokat kiszolgáló infrastruktúra kifejezetten energiaigényes, a Siemens-fejlesztések eredményeként azonban a csúcsidőszakokban környezetbarát forrásból energiatárolókból származó áramot tudnak használni a létesítmények üzemeltetéséhez.

Első alkalommal utazhatnak a világbajnokság részvevői elektromos buszon a létesítmények között: a rendezvényen a német vállalat új fejlesztésű, negyedével kisebb energiafogyasztású, károsanyag-kibocsátásmentes, egy feltöltéssel akár 150 kilométer megtételére képes buszai szállítják az utasokat. Az eseményről tudósító mintegy 3000 újságírót, riportert és fotóst pedig a Siemens jóvoltából környezetbarát információs hálózat és központ segíti. A Siemensnek technológiai megoldásaival már találkozhattak a 2011. évi Garmisch-Partenkirchen-i sívilágbajnokság résztvevői, Innsbruckban pedig önálló, alpesi infrastruktúrát és technológiát fejlesztő központot működtet. Az elmúlt években több síterepet, köztük a schladmingit is energiatakarékos eszközökkel: felvonókkal, síliftekkel, vagy éppen a hóágyúkat ellátó szivattyúrendszerrel szereltek fel.

Ajánlott tartalom

Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás

Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.