Kezdőlap / Technológiák / Zöld autó / Elektromos autó / Elektromos autóval Loki meccsre?
Tudj meg többet: Elektromos autó

Elektromos autóval Loki meccsre?

A Jedlik Ányos Klaszter tagjainak összefogásával a LOKI stadion melletti mélygarázsban is lesz elektromos töltőállomás.

Az E.ON Energiakereskedelmi Kft., a Nissan Magyarország Kft., a debreceni DV Parking Kft. és Debrecen város összefogásának köszönhetően a nagyerdei mélygarázsban adják át Debrecen első elektromos töltőállomását. A városban ez lesz az első ilyen töltőállomás, amely közelében található a Nagyerdei Stadion, a Klinika és a Fürdőkomplexum is.

Az elektrommobilitás elterjedésével foglalkozó Jedlik Ányos Klaszter tagjai Debrecenben is összefogtak, hogy a városban legyen egy elektromos töltőállomás. Ugyan az első debreceni töltő nem része annak a 150 darabos új villám-töltőrendszernek, amelyet a Klaszter egy hatástanulmány után tervez telepíttetni az ország különböző pontjain, a debreceni töltőállomás azonban jó példája annak, hogy a városok és helyi kezdeményezések segítségével hogyan terjedhet a elektromos infrastruktúra.

„A Jedlik Ányos Klaszter a 150 villámtöltőn felül további 300 db gyorstöltő és 800 db úgynevezett normál töltő telepítését tervezi országszerte.  A 150 villámtöltőt forgalmas közlekedési útvonalak mentén tervezik telepíteni, amelyek célja elsődlegesen a hatótávolság  növelése. A 300 gyorstöltőt frekventált uticélok közelében, éttermek előtti parkolókban, bevásárlóközpontokban, parkolóhelyeken tervezik kiépíteni. A 800 db normál töltőt pedig jellemzően a főváros és nagyvárosok sűrűn lakott részeinek közterületeinél, turisztikai célpontoknál tervezik elhelyezni” – mondta Tarnóy Péter, a Jedlik Ányos Klaszter elnöke Debrecenben.

Az új debreceni töltő 25-30 perc alatt tölti fel az elektromos autókat 10% alatti szintről 80% feletti szintre. Így akár egy Loki meccs alatt 5 elektromos autót is fel lehet tölteni. A Jedlik Ányos Klaszter munkacsoportjai pedig folyamatosan dolgoznak azon, hogy az elektromos áram eladásához szükséges törvénymódosítási javaslataikat minél előbb átadhassák a Kormánynak.

Az első debreceni elektromos töltőállomást Tasó László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár és Dr. Papp László Debrecen polgármestere adta át.

Ajánlott tartalom

Tavaly 40 százalékkal nőtt az elektromos autók eladása Magyarországon

Tavaly 1803 darab új elektromos autót értékesítettek a forgalmazók Magyarországon, ami rekord mértékű, 41 százalékos emelkedés az előző év azonos időszakához képest, a vásárlók nagy része magánszemély volt - közölte a Vezess.hu honlap szerdán az MTI-vel.