Elektromos autóval a temetőben

Európa egyik legszebb sírkertje, a XIX. század második felében épült zágrábi Mirogoj ingyenes elektromobiltúrákra invitálja az odalátogató horvát és külföldi turistákat.

A horvát főváros katedrálisától, a Kaptol dombról a 106-os autóbusszal érhető el a Mirogoj temető – amely egyúttal a horvát szellemi nagyságok nyughelye – és ahol a nyári hónapokban reggel fél nyolctól délután háromig a látogatók elektromos meghajtású autóval, elektromobillal járhatják be a régi temető látnivalóit. Az ökumenikus sírkert nyitásától kezdve katolikus, pravoszláv, zsidó, muszlim és protestáns vallású elhunytakat is befogad külön parcellákba. A Mirogoj temető bejáratát, a leginkább ismert neo-reneszánsz árkádsorát, amely 500 méter hosszú, és 20 kupola díszíti, Hermann Bollé német építész tervezte és építette 1879 és 1917 között. Az ő tervei alapján készült a Krisztus király kápolna, nagy kupolával.

Ez az egész monumentális kompozíció az európai historizáló építészet leglenyűgözőbb építménye, harmóniában van a természettel, a pavilonokkal, a sírokat díszítő szobrokkal. A rendezett parcellák, a hárs-, jávor- és vadgesztenyefával beültetett sétányok és pihenőhelyek is Bollénak köszönhetők – írta hírlevelében a Zágrábi Idegenforgalmi Közösség. A sírkert egyúttal horvát panteon is, mert olyan nagyságok nyugszanak ott, mint Ljudevit Gaj nyelvész, a horvát megújhodási mozgalom, az illírizmus vezetője, akinek ezen a területen volt a nyaralója, Vatroslav Lisinski zeneszerző, az ő nevét viseli Zágráb legnagyobb koncertterme, vagy Franjo Tudjman, a független Horvátország első elnöke, Tin Ujevic költő, Miroslav Krleza író, a nemrég elhunyt Edo Murtic híres festőművész és Drazen Petrovic, a fiatalon balesetben meghalt neves kosárlabdázó.

Ajánlott tartalom

A hibrid autók eladása továbbra is emelkedést mutat

Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.

Nincs hozzászólás

  1. Kedves altenergia!
    2011 re Düsseldorf i központal igérted a BYD teljes europai offenziváját!
    Nekünk arrol írj kedves,ne a golfaotoval ingyen temetőjárat,v hol az eu n kivül.
    Miről tetszik megint elterelni a szót?
    “mindent a jövő energiájáról”
    mutass 1 innovatív cikket az elmult 2 évben!
    Változást követelünk!