Kezdőlap / Technológiák / Zöld autó / Elektromos autó / Elektromos autóval a temetőben
Tudj meg többet: Elektromos autó

Elektromos autóval a temetőben

Európa egyik legszebb sírkertje, a XIX. század második felében épült zágrábi Mirogoj ingyenes elektromobiltúrákra invitálja az odalátogató horvát és külföldi turistákat.

A horvát főváros katedrálisától, a Kaptol dombról a 106-os autóbusszal érhető el a Mirogoj temető – amely egyúttal a horvát szellemi nagyságok nyughelye – és ahol a nyári hónapokban reggel fél nyolctól délután háromig a látogatók elektromos meghajtású autóval, elektromobillal járhatják be a régi temető látnivalóit. Az ökumenikus sírkert nyitásától kezdve katolikus, pravoszláv, zsidó, muszlim és protestáns vallású elhunytakat is befogad külön parcellákba. A Mirogoj temető bejáratát, a leginkább ismert neo-reneszánsz árkádsorát, amely 500 méter hosszú, és 20 kupola díszíti, Hermann Bollé német építész tervezte és építette 1879 és 1917 között. Az ő tervei alapján készült a Krisztus király kápolna, nagy kupolával.

Ez az egész monumentális kompozíció az európai historizáló építészet leglenyűgözőbb építménye, harmóniában van a természettel, a pavilonokkal, a sírokat díszítő szobrokkal. A rendezett parcellák, a hárs-, jávor- és vadgesztenyefával beültetett sétányok és pihenőhelyek is Bollénak köszönhetők – írta hírlevelében a Zágrábi Idegenforgalmi Közösség. A sírkert egyúttal horvát panteon is, mert olyan nagyságok nyugszanak ott, mint Ljudevit Gaj nyelvész, a horvát megújhodási mozgalom, az illírizmus vezetője, akinek ezen a területen volt a nyaralója, Vatroslav Lisinski zeneszerző, az ő nevét viseli Zágráb legnagyobb koncertterme, vagy Franjo Tudjman, a független Horvátország első elnöke, Tin Ujevic költő, Miroslav Krleza író, a nemrég elhunyt Edo Murtic híres festőművész és Drazen Petrovic, a fiatalon balesetben meghalt neves kosárlabdázó.

Ajánlott tartalom

Elektromos autóbuszokat adtak át Pécsen

Átadták Pécs tíz új elektromos hajtású helyi járatú autóbuszát pénteken.

Nincs hozzászólás

 1. Kedves altenergia!
  2011 re Düsseldorf i központal igérted a BYD teljes europai offenziváját!
  Nekünk arrol írj kedves,ne a golfaotoval ingyen temetőjárat,v hol az eu n kivül.
  Miről tetszik megint elterelni a szót?
  “mindent a jövő energiájáról”
  mutass 1 innovatív cikket az elmult 2 évben!
  Változást követelünk!