Elektromos autót venne, de sokba kerül? Mutatjuk, meddig kell várni, hogy olcsóbb legyen

Bár a Tesla eddigi legolcsóbb modellje hatalmas siker, sokan továbbra is úgy gondolják, egy ilyen autó túl drága, így a legtöbb ember számára elérhetetlen. Egy friss jelentésből most kiderül, mikor lesznek olyan olcsók, mint a belső égésű motorral szerelt változatok.

Április 1-jén a legkevésbé sem tréfának szánta Elon Musk a jóárasított Tesla, a Model 3 bemutatóját, az árát pedig pláne nem. A 35 ezer dolláros gép átszámítva körülbelül 10 millió forintba kerül, ami megegyezik a piacon kapható hasonló autók, például a Nissan Leaf, a BMW i3 vagy a Chevrolet Bolt árával.

Bár a jelekből ítélve valóban sokkal szélesebb kör számára vált elérhető a gép – egy hét leforgása alatt 325 ezer darabot rendeltek belőle –, a kritikus hangok úgy vélik, amíg nem lesz olyan olcsó egy elektromos autó, mint egy belső égésű motorral szerelt változat, addig nincs miről beszélni.

Számukra lehet jó hír a Bloomgberg New Energy Finance-jelentése, ami az e-autók árának alakulását vette górcső alá. A tanulmány szerint már nem kell sokat várni arra, hogy az árak a jelenlegi átlagos autók szintjére csökkenjen. A tendencia egyértelműen azt mutatja, hogy az akkumulátorok ára folyamatosan csökken, aminek köszönhetően az EV-k még az alacsony olajárral szemben is versenyképes alternatívát nyújthatnak a fogyasztóknak.

A szakemberek megállapítása szerint az elektromos autók 2020 közepére válhatnak olyan olcsóvá, mint a jelenlegi, belső égésű motorral szerelt autók. Az előrejelzés szerint az elektromos autók eladásának 35 százalékát a könnyű kisteherautók teszik majd ki 2040-re, ami 41 millió eladott kocsit jelent majd évente.

A környezeti hatásokat tekintve ha az utakon közlekedő autók negyede elektromos autó lesz, az napi szinten 13 millió hordó kőolaj-megtakarítást eredményezhet, ugyanakkor 1900 TWh-ra lesz szükség, ami mintegy 8 százaléka a tavalyi év globális villamosenergia-igényének.

forrás: hvg.hu

Ajánlott tartalom

A GTKB Ganz fejleszti buszgyártási képességét

A GTKB Ganz Transelektro Közlekedési Berendezéseket Gyártó Kft. fejleszti buszgyártási képességét, egyebek közt új innovatív vezérlőrendszert hoz létre a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) Plusz forrás felhasználásával - közölte a társaság az MTI-vel.