Elektromos autót fejlesztenek Győrben

A tervek szerint legalább 70-nel megy és 50 kilométert tesz meg a magyar elektromos autó, amelyet Győrben fejlesztenek. Legkésőbb jövő augusztusig elkészülhet az új autó.

Elektromos és hibridjármű-fejlesztés indult a győri Széchenyi István Egyetemen 870 millió forintnyi uniós és állami forrásból. A projekt jövő augusztusig tart. Az a cél, hogy olyan, könnyű, kis teljesítményű, mindennapi használatra alkalmas járművek hajtásrendszerét fejlesszék ki, amelyek megfelelnek a fenntartható közlekedés követelményének.

Autót is építenének
Egy másik pályázat lehetővé teszi, hogy a jármű-prototípusokat is elkészítsék. Varga Zoltán docens elmondta, hogy a Széchenyi István Egyetem – az Óbudai Egyetem Alba Regia Egyetemi Központjával és a Kecskeméti Főiskolával közös – alapkutatásának célja egy olyan autó elkészítése, amely második járműként, a hagyományos autóknál olcsóbban és környezetbarátabban működik. Olyan autót fejlesztenének ki, a jelenleg 100-150 kilós akkumulátorral együtt alig haladja meg a fél tonnát, és két felnőtt kényelmesen utazhat benne. A végsebessége pedig eléri a 70 kilométert óránként, és egy feltöltéssel legalább 50 kilométer képes megtenni.  A projekten összesen 130-an dolgoznak, sok közöttük a diák és a PhD-hallgató.

Ajánlott tartalom

Megkezdődik az elektromosítás a kaposvári flottában is

Idén megkezdődik és a tervek szerint 2027-ben befejeződik a kaposvári közösségi közlekedésben szolgálatot teljesítő, sűrített földgázzal és biogázzal üzemelő autóbuszok elektromos meghajtású járművekre történő cseréje - jelentette be Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármester csütörtökön.

Nincs hozzászólás

  1. Ez hír?
    2014 ben meg beszámolnak a 40 km t megtevő 50km/h sebességgel”száguldó”
    biliről.
    Eu pénzét ilyen szépen elszórni.
    Erre még kitüntetést is vesznek majd fel.
    De vigyázni:semmi korszakalkotót nem szabad feltalálni!
    Azért büntetnek!
    Dilettáns megvezetett világ.
    A + változás már elindult.