Elektromos autók – páneurópai töltőhálózat jöhet

Összesen húsz országban 322 töltőállomást alakítanak ki. Az Allego és a Fortum Charge & Drive elindította a MEGA-E nevű páneurópai projektet, amelynek célja a kontinens metropolisz-régióiban és az autópályák mellett egy töltőállomás-hálózat kiépítése.

Az infrastruktúra a High-Power töltőtechnológián és intelligens töltőközpontokon fog alapulni. A tervezett rendszer 2025-re lehetővé teszi majd az elektromos autók feltöltését több mint 20 európai államban. A projekt kiterjed többek között Belgiumra, Dániára, az Egyesült Királyságra, Észtország, Finnországra, Franciaországra, Hollandiára, Lengyelországra, Lettországra, Litvániára, Luxemburgra, Németországra, Norvégiára és Svédországra. Az Allego és a Fortum Charge & Drive már tavaly szeptemberben aláírtak egy együttműködési szándéknyilatkozatot. A MEGA-E projekt fontos eredménye a kooperációnak. A programot az Európai Unió társfinanszírozásra ajánlotta és választotta ki, s összesen 322 töltőállomást és 27 e-töltő központot építenek ki a 20 országban. Az Allego a közép-európai, míg a Fortum Charge & Drive a skandináviai hálózatrész megvalósításáért felel. A töltőállomások és -központok kiépítése – a finanszírozási körök lezárultát követően – 2018 első felében kezdődik el.

Ajánlott tartalom

Februárban megcsappant az elektromos autók eladása

Februárban 10,1 százalékkal nőtt éves összevetésben a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban. A legnépszerűbb választás továbbra is a benzinüzemű kivitel volt, a második legnépszerűbb pedig a hibrid-benzines. Az akkumulátoros elektromos autók részesedése februárban nem változott az egy évvel korábbihoz képest, elmaradt viszont a tavalyi átlagtól.