Elektromos autók a „legzöldebb” világ körüli versenyen

Ausztráliából, Németországból és Svájcból érkezett elektromos autók indultak a „legzöldebb’ világ körüli versenyén, amelynek csúcspontja a november végi cancúni klímakonferencia lesz.

Az ENSZ égisze alatt tartott verseny hétfőn indult Genfből. Nevét – Zero Race – onnan kapta, hogy zéró üvegházhatású gázt fognak kibocsátani a részt vevő járművek. A versenyt az a Louis Palmer svájci professzor szervezte, aki két évvel ezelőtt napenergia hajtotta taxival 18 hónapon át utazott a világban.
„A versennyel meg akarjuk mutatni, hogy a világ (jövőbeli) 7 milliárd lakójának megújuló energiára van szüksége, hogy szennyezőanyag-kibocsátás nélkül közlekedhessen” – fejtette ki Palmer a start előtt.
Három autó indult el Genfből, hogy Verne Gyula (Jules Verne) regényének nyomán 80 nap alatt megkerülje a Földet. A negyedik autó – egy dél-koreai – kisebb akkumulátorhiba miatt lekéste a rajtot, de rövidesen csatlakozik a többekhez – mondta el Palmer.
A jelképes verseny egyik megállója az ENSZ november 29-től december 10-ig tartandó következő klímakonferenciája idején lesz a mexikói Cancúnban, miután a résztvevők áthajtottak Európán, Oroszországon, Kínán, Kanadán és az Egyesült Államokon. Visszatérésüket januárra várják Genfben.

Mindegyik autó 250 kilométert tesz meg önállóan, így gyakran kell majd megállni az akkumulátorokat feltölteni.
A versenyzők feladatul kapták, hogy a megtermeltnél több energiát ne fogyasszanak, és csakis „tisztán” – szél- , nap- és vízierőművekkel – előállított elektromos áramot vegyenek igénybe.
„Arra gondoltunk, hogy ez kiváló módszer bemutatni, mit tud az autónk” – mondta el az ausztrál TREV csapat vezetője, Jason Jones kétüléses, háromkerekű járműve előtt. Jonest fia, a 24 éves Nick is elkíséri.
„A gépjármű-közlekedés jövője nem a másfél tonnás benzinfaló járgány” – mondta, hozzátéve, hogy a 16 országon áthaladó versenyhez szükséges üzemanyag várhatóan csak mintegy 400 dollárjába kerül majd.

Ajánlott tartalom

Megkezdték a 800 kilométeres, keleti gázellátó rendszer kiépítését

Megkezdte a Szibéria ereje és a Szahalin-Habarovszk-Vlagyivosztok gázvezeték összekötését a Gazprom a több mint 800 kilométereres Belogorszk-Habarovszk szakasz építésével - közölte az orosz állami gázvállalat csütörtökön a Telegram-csatornáján.