Elektromos „kapszulák” közlekednek Londonban

Az automatavezérlésű mini „kapszulák” meghatározott útvonalakon, a Heathrow repülőtéren, illetve egy Londontól északra lévő kisvárosban közlekednek majd.

Az „Ultra pod” elnevezésű futurisztikus kisautókból közel 100 lesz telepítve egy Londontól északra lévő kisvárosban, Milton Keynes-ben, írja az Impress Magazin. A kis kapszulák várhatóan 2015-ben kerülnek forgalomba, melyek a vasútállomás, a belváros és különböző irodák között futnak majd.

Környezetbarát, hangtalan, ultramodern

A Heathrow repülőtéren már 2011 óta futnak ezek a távvezérlésű elektromos kapszulák, melyek semmilyen káros anyagot nem bocsátanak ki lévén, hogy akkumulátorral működnek. A kis járgányoknak a zajszintjük is minimális, hiszen gyakorlatilag hangtalanul futnak a gumikerekeken. Működtetésükhöz pedig még sofőr sem kell, hiszen automatavezérlésűek.

Érintőképernyős monitor

Az utasok egy érintőképernyős monitoron tudják megadni az úti célt, a kis kapszula autó pedig a beprogramozott koordináták alapján a megadott címre szállítja őket. Az Ultra pod-ok saját nyomvonalon közlekednek, melyet más járművek nem használhatnak. A biztonsági technológiának és a beépített érzékelőknek köszönhetően kizárt, hogy összeütközzenek egymással.

Az apró elektromos közlekedőeszközökkel négy fő kényelmesen tud utazni csomagokkal. A kialakítása mozgássérültek számára is megfelelő. Babakocsival, biciklivel is kényelmesen lehet utazni rajta. Az „Ultra pod” biztonságos közlekedést biztosít az utasok számára, ugyanis minden egyes autót nonstop figyel egy CCTV rendszer, ahonnét akár segítséget is lehet kérni az autó működtetését illetően.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.