Elefánt-mészárlás Kamerunban

Vadvédelmi szakemberek szerint az elefántagyarak utáni hajsza tavaly okozta a legsúlyosabb veszteségeket, mióta 1989-ben nemzetközileg betiltották az elefántcsont kereskedelmét. 2011-ben legkevesebb 3000 elefántot mészároltak le Afrikában.

Mint Gambo Haman, a nyugat-afrikai ország Északi régiójának kormányzója egy helyi rádióban elmondta, a régió Bouba Ndjida nemzeti parkjában Csádból és Szudánból átjáró fegyveresek tizedelik a vadállományt. Szavai szerint a lóháton portyázó, állig felfegyverzett bűnözők az illegális elefántcsont-kereskedelemnek köszönhetően gyors jövedelemre tesznek szert. A példátlan vérengzést a helyi lakosokkal összejátszva hajtják végre, akiknek ingyen odaadják az elejtett ormányosok húsát, s a helyiek ráadásul örülnek, hogy megszabadulnak a terményeikben kárt tevő, védett elefántoktól. A Nemzetközi Állatjóléti Alap (IFAW) szerint sajnos nem szokatlan az elefántok elejtése, de az idei mészárlás léptéke példátlan. Januárban 146, február közepéig pedig újabb 60 elefánttetemet számoltak össze a Bouba Ndjida Parkban, és az áldozatok száma valószínűleg ennél jóval több lehet, mivel a nemzeti parknak vannak olyan részei is ahová a szakemberek nem jutottak el. A területen nagy számban látnak elárvult elefántborjakat is, akiket magányosan az éhhalál fenyeget.

“Az elefántcsontot Nyugat- és Közép-Afrikából elsősorban Ázsia feketepiacaira csempészik, és a bevételekből fegyverek beszerzését finanszírozzák a térség konfliktusainak részvevői, elsősorban a Szudánban és a Közép-afrikai Köztársaságban egymással harcoló felek.” – mondta Celine Sissler-Bienvenu, az IFAW párizsi szóvivője
Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország kameruni nagykövetsége a mészárlás miatt felszólította a yaoundéi kormányt, hogy sürgősen tegyen lépéseket az elefánt-gyilkosságok leállítására.

Ajánlott tartalom

Környezetre nem káros szerekkel takarítják Budapestet

A héten éjszakánként, 23 óra 30 perc és 4 óra 30 perc között folytatódik Budapest tavaszi nagytakarítása a Váralagút, a Lánchíd, a városligeti Zielinski híd és a Szabadság híd megtisztításával - tudatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az MTI-vel közleményben hétfőn.