Eladók a hópelyhek első fotói

Lehet, hogy már mindenki rosszul van, ha csak a hóra gondol… de mennyivel jobb rápillantani ezekre a régi, hópelyhekről készült fényképekre! Egy autodidakta vermonti farmer, A. Wilson Bentley az 1800-as évek végén elkészítette a hópehelyről készült legelső képeket.

Közülük tíz árverésre kerül. Ez nem az összes – tulajdonképpen a fotós kissé megszállott volt,   és több ezer (kb. 5000) ilyen képet készített. És nincsen két egyforma. Először megpróbálta lerajzolni őket, de a hó elolvadt, így nem tudta befejezni. Szóval, a szülei szereztek neki egy fényképezőt. Valójában így kezdett bele élete munkájába.

Snowflake Bentleynek nevezték. Ekképpen összegzi életművét:

„Mikroszkóp alatt vizsgálódtam, és rájöttem, hogy a hópelyhek a szépség csodái, és kár, hogy ezt a szépséget nem értékelhetik mások is. Minden kristály egy mestermű volt, és soha senki nem tudta megismételni őket. Ha egy hópehely elolvadt, akkor annak tervezése örökre elveszett. Annyi szépség veszett el így, megörökítetlenül.”

19 éves korától autodidakta módon tanult és dolgozott a technikája tökéletesítésén. Összekötötte fényképezőjével a mikroszkópját és ezt követően egész életében hópelyheket fényképezett.
Ha történetesen a vermonti Jerichoban jár, látogasson el a múzeumba, mely Bentley 2000 munkáját őrzi. Vannak 2.000 ő nyomatok találhatók ott. 1931-ben kiadott egy könyvet Snow Crystals (Hókristályok) címmel, amelyben több mint 2400 hópehely képe szerepel. Sajnos a könyvet nem nyomják már újra, de papír formájában néhány kép még elérhető.

Bentley 1931-ben halt meg, hóvihar áldozata lett.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.