Eladó a luxus homokvár

Ki ne ábrándozott volna gyerekkorában arról, hogy a saját maga által készített homokvárban fog lakni? Aki még nem tett le az álmairól, az már költözhet is!

A floridai Atlantic Beach partvonalán elhúzódó luxus apartmanok között „lapul” a Dune Hause („Dűne Ház”) névre elkeresztelt építmény, melyet egy híres amerikai építész, William Morgan készített saját használatra 1975-ben. A különlegességről az építészeti szaklapoktól kezdve, egészen a Playboy-ig mindenki publikált már. Most azonban, hogy Morgan kiköltözött, a „homokvár” gazdát keres, nem kevesebbért, mint 1,4 millió dollár, azaz közel 263 millió forint. William Morgan a ’70-es évek elején saját lakása mellett kezdte el megépíteni a Dune House-t. Atlantic Beach homokdűnéit az 1964-ben  tomboló Dora hurrikán alakította, Morgan pedig nem akarta a többi telekhez hasonlóan ledózerolni a telkén lévő dombot. Inkább úgy döntött, az építkezéshez használni fogja a dűnét, méghozzá belsejében alakítja ki a lakóteret. Így született a Dune House.

dűne ház
A lakhely homlokzata egy füves domb, mely szimmetrikusan keskenyedik a ház két szárnya felé. A partról nézve úgy néz ki, mint egy óriási béka feje, melynek szemeit a két nagy ablak alkotja. Ráadásul a lakásokat borító homok és fűréteg természetesen szigetel, így azok télen nem tudnak kihűlni, nyáron pedig nem melegszenek fel. A Dune House belsejében található két lakás, teljes mértékben egymás tükörképe. Minkét lakásba be lehet jutni mind a partról, mind az utcafrontról. Amellett, hogy a dűne belseje meghitt, privát hangulatot áraszt, a nappali beépített kanapéjáról gyönyörű kilátás nyílik az Atlanti-óceánra. Így már nem is csodálkozhat az ember, miért kerül egy lakás 1,4 millió dollárba.

dűne ház

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.