El Hierro a világ legzöldebb szigete

A Kanári-szigetek legkisebb tagja, az El Hierro teljesen önellátó lesz energiában. Ez lesz a világ első szigete, amely képes ezt megoldani víz- és szélenergiából.

Júniusban adnak át egy szélerőműtelepet, az öt turbina összesen 11,5 megawatt kibocsátásával több mint elegendő energiát ad a kicsiny szigetnek, amelynek alig tízezer állandó lakosa van.

A környező szigetek is főleg megújuló energiát használnak, főleg napenergiát és szélenergiát. De El Hierro lesz az első sziget, amely tényleg képes lesz leszakadni a külvilágtól.

A szélenergiából származó plusz energiát arra használják, hogy felpumpálják a vizet a kikötő melletti víztározóból egy nagyobba, amely már 700 méterre van a tenger szintje felett. Amikor szélcsend van, innen folyatják le a vizet, hogy a vízerőmű termelje a szükséges energiát.

A rendszer garantálja, hogy mindig legyen elég áram – állítja Gorona del Viento, a szélerőmű igazgatója. Az erőmű egyelőre a sziget szükségleteinek ötven százalékát képes kiszolgálni, néhány hónap múlva már száz százalékot.

Idővel a szén-dioxid-kibocsátás is minimálisra csökken és az évi negyvenezer hordó olajra sem lesz szükség. El Hierro azért megtartja kőolajat használó erőművét is végszükség esetére.

forrás: index.hu

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.