Ekkora napelemes rendszerrel nem lesz több villanyszámla

Mindenkit az foglalkoztat, hogy mekkora napelemes rendszerrel lehet végleg lenullázni a villanyszámlát.

FOGYASZTÁS ÁLTAL MEGHATÁROZOTT RENDSZERMÉRET

A rendszerméret meghatározásánál az egyik legelső tisztázandó kérdés, hogy mekkora fogyasztással bír az adott ingatlan, melyre a napelemes rendszer kerülne telepítésre. Elsődleges cél, hogy olyan rendszer kerüljön felhelyezésre, ami lehetőleg 100 %-ban képes lesz fedezni az épület fogyasztását. A jelenleg ismert pályázati lehetőségek szintén kikötik, hogy a telepítendő berendezés minél nagyobb arányban, de maximum a 100%-át fedezze az adott ingatlan fogyasztásának. A napelemes rendszereknél az inverterek esetében relatíve széles a mozgástér (minimálisan túlterhelhetők, illetve alacsonyabb kapacitáson is működtethetők), viszont a napelemeknél adott egy névleges teljesítmény, amivel számolni szükséges. A leggyakrabban használt napelempanelek 270-280 Wp, 320 Wp teljesítményűek, így adott fogyasztás mellé nagyjából meghatározható hány darab napelemre is van szükség.

A RENDSZERMÉRET FIZIKAI KORLÁTAI

A rendszer meghatározásánál a szakértőknek a tető méretével, annak kitettségével és formavilágával is számolnia kell. A legegyszerűbb eset az, ha lapos tetőről beszélünk, hisz itt könnyen felmérhetők a fizikai korlátok. Egy ferdetető esetében viszont számolni kell a dőlésszöggel és annak égtáji elhelyezkedésével. Tudni érdemes, hogy adott fogyasztáshoz egy optimális tetőlejtés és déli tájolás esetén kevesebb napelempanellel lehet kiegyenlíteni, mint egy keleti(es), vagy nyugati(as) tetőfelülettel. Ennek pedig az az oka, hogy a napelemek nem tudnak teljesítőképességük maximumán termelni és benapozottságuk is kevesebb ideig biztosított. Mindezért ugyanolyan termelés elérése érdekében valamelyest felül kell méretezni a rendszert. A rendszer méretezési korlátok további szegmensét képezi maga a napelem fizikai mérete. A napelemek teljesítménytől függően más-más méretűek is lehetnek. A leggyakrabban használt típusok esetében az alábbi méretekkel lehet számolni:

320 Watt – 992 mm x 1950 mm x 40 mm

275 Watt – 992 mm x 1640 mm x 40 mm

270 Watt – 992 mm x 1640 mm x 40 mm

Adott tetőfelület esetén figyelembe kell venni a panelek elhelyezési lehetőségét is. A tervezők általában törekednek a fogyasztáshoz igazodó legjobb telepítésre, ugyanakkor meg is kívánnak felelni az előírásoknak. Ilyen szabály például, hogy az eresz felett és a kúpcserép alatt 1-1 cserépsort szabadon kell hagyni. Így nem lógnak túl a napelemek és a szél nem veszélyezteti a szerkezetet. A tűzfaltól az árnyékhatás miatt érdemes ugyancsak 1-2 sornyi cseréptávolságot elhagyni.

Ajánlott tartalom

Mutatjuk a gazdaságos napelemes rendszert, 500 ezerért árulják!

A Zendure 500 ezer forintért árulja a napelemes rendszerét, amely az erkélyre telepíthető.