Éjjel-nappal a levegőben napenergiával – bemutatták a Solar Impulse 2-t

Kizárólag napenergiával repülné körbe a világot a Solar Impulse 2 nevű repülőgép. A környezetbarát légi járművet Svájcban mutatták be.

A Solar Impulse 2 szárnyhossza 72 méter, ezekre rögzítettek 7200 napkollektor cellát. A nappal begyűjtött energiát az elemek eltárolják az éjszakai repüléshez. A tervek szerint jövő márciusban 5 napon és 5 éjen át folyamatosan a levegőben tartózkodna a gép, ezért átalakították a pilótafülkét, meghosszabbították a szárnyakat és csökkentették a gép súlyát, ami így alig nehezebb, mint egy személyautó.

– Van benne robotpilóta, elemek, motor, vécé a fedélzeten, sokkal megbízhatóbb lett az új prototípus. A pilóta lefeküdhet, tornázhat a és pihenhet is. A repülőgéppel és a hosszú repüléssel azt akarjuk bizonyítani, hogy milyen csodás dolgokat készíthetünk pusztán megújuló, tiszta energiaforrásokat használva – mondta a pilóta és egyben a gyártó cég igazgatója, Bertrand Piccard.

A kizárólag napenergiával működő repülőgép első példánya tavaly már bizonyított. A Solar Impulse sikeresen repülte át az Egyesült Államokat a nyugati parttól a keletiig.

forrás: euronews.com

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.