Kezdőlap / Technológiák / Épületek / Egyszerűbben pályázhatnak napelemes rendszerre a vállalkozások
Tudj meg többet: Napenergia

Egyszerűbben pályázhatnak napelemes rendszerre a vállalkozások

A közelmúltban, 2020.02.12-én a GINOP-4.1.3-19-es, Napelemes rendszer telepítésének támogatása mikro- kis- és középvállalkozásoknak című pályázaton sokat könnyítettek, hogy még több mikro-, kis- és középvállalkozás tudja beadni kérelmét és juthasson támogatáshoz.

Mivel már több, mint fél éve nyitva van a pályázat, de a keretnek még az 1/5-ét se kötötték le, ezért szükségessé vált a szabályrendszeren való egyszerűsítés.

MILYEN KÖNNYÍTÉSEK TÖRTÉNTEK?

A mostani és a korábbi módosítások a szabály- és keretrendszer lényegi könnyítését jelentik a gyakorlatban, mivel:

Az egyik legfontosabb változtatás, hogy lehetővé tették a korábbi verzióval szemben, hogy a napelemes rendszer nem csak a fejlesztendő épület tetőszerkezetén helyezhető el, hanem az már „az épülethez kötődő parkolók árnyékoló építményeinek és az autóbeállók tetőszerkezetén” is felszerelhető. A kiírás műszaki és szakmai elvárásokat összefoglaló fejezete ezidáig elég hosszú lista volt, melyet lerövidítettek arra, hogy kiemelkedően jelentős kockázatnak az számít, ha „a megvalósítási helyszín nem alkalmas a támogatási kérelemben jelzett tevékenység végzésére”. Figyelni kell arra, hogy a projekt előrehaladása során esetlegesen előforduló műszaki-tartalmi változásokat be kell jelenteni. A rendszerméretben bekövetkező változtatásoknak viszont így is a támogatott 5-15 kW névleges teljesítményű méretkategóriába kell esniük. A változásbejelentére a projektidőszak alatt csupán egyszer van lehetőség! Apró változtatásnak tűnik, és csak az értelmezést segíti, hogy a támogatás mértékének meghatározásánál „a vissza nem térítendő támogatás mértéke maximum az összes elszámolható költség 100%-a lehet” mondatból már hiányzik a maximum kifejezést. Ennek ellenére a kiírás továbbra is kiköti a “beépített napelemek összesített névleges teljesítményére vetítetten a 200.000 Ft/kWp értéket”. Teljes mértékben törölésre került az árajánlat tevőkre vonatkozó összeférhetetlenségről szóló szigorú szabályrendszer. Módosult a támogatási kérelem és a záró kifizetési kérelemhez csatolandó mellékletek listája. Ez is részben egyszerűsítést, könnyítést jelent a vállalkozások számára. Egy korábbi változtatás már sokat segített abban, hogy kiszélesítette a KKV-on belül a pályázók körét. A létrehozható rendszer minimális határértékét 7,5 kW-ról 5 kW-ra módosították, ezzel olyan kis cégek is tudtak már pályázni, akiknek relatíve alacsony a fogyasztása.

MÉG VÁRHATÓ ÚJABB PÁLYÁZAT IS!

Korábbi cikkünkben is említettük már, de a GINOP-4.1.3-19-es pályázat módosításával egyidőben  jelentette be a minisztérium, hogy a kis pályázat „nagytestvére”,  a GINOP-4.1.4-es kiírás esetében , ami a 3-100 millió forint között kínál támogatást, túligénylés történt. A korábban dedikált 20 milliárd forintos keret helyett már több, mint 25 milliárd forintnyi kérelem érkezett be. Mindezért egy újabb pályázat lesz várható a közeljövőben.

0 Ft-os villanyszámla, egyszerűen. Kérjen itt ajánlatot napelemes rendszerre. 15 percen belül részletes, személyre szabott árajánlatot kap. (x)

 

Ajánlott tartalom

Igaz, hogy 50 éve termel az első napelemes rendszer?

Valóban igaz, hogy ezek az elsőként felszerelt napelemes rendszerek már 50-60 éve üzemelnek.