Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / Egyszerűbb lesz talajvízzel öntözni

Egyszerűbb lesz talajvízzel öntözni

Egyszerűbb lenne a jövőben a mezőgazdasági öntözéshez igénybe venni a talajvizet, mivel az 50 méteres mélységet meg nem haladó, kizárólag talajvizet használó, mezőgazdasági öntözési kút létesítését a vízügyi hatóságnak csak be kellene jelenteni.

Az országgyűlési képviselőknek a vízgazdálkodásról szóló – 1995-ös – törvényhez benyújtott módosító javaslatát az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága hétfői ülésén mind tárgysorozatba vételre, mind általános vitára egyhangúlag javasolta. Győrffy Balázs az előterjesztők nevében szóbeli kiegészítésében utalt arra, így a már meglévő kutakból történő vízkivételt – öntözést – is törvényessé tehetik a gazdálkodók. Emellett a vízügyi hatósági eljárás – azaz a bejelentés – nem jelent többletterhet a gazdálkodóknak, ugyanakkor biztosítja az öntözési vízfelhasználás zökkenőmentességét. Ez az eljárás – a javasolt bejelentési kötelezettség – különbözik egyéb vízjogi engedélyezési eljárásoktól, lényegesen egyszerűbb azoknál – tette hozzá a honatya.

Olcsóbb lesz az öntözővíz

A mezőgazdasági vízszolgáltatás jelenleg szabadáras, így egyes esetekben a magas költségek nem térülnek meg az öntözéssel termesztett növények áraiban, ezt a problémát kívánja orvosolni rendelettel a kormány.

A mezőgazdasági vízszolgáltatónak a rendelettervezet melléklete szerint minden év február 20-ig el kell készítenie költségkalkulációját. A víz ára alapdíjból és változó díjból áll majd, amelyet várhatóan az agrártárca szabályoz. A mezőgazdasági vízhasználó a vízszolgáltatás ellenértékét – számla ellenében – a szerződésben meghatározott időszakonként, utólag fizeti, íra a piacesprofit.hu.

Ajánlott tartalom

Veszélyeztetett állatok védelmére vásárol meg egy birtokot Új-Dél-Wales

Új-Dél-Wales bejelentette, hogy történelme legnagyobb magántelek-vásárlásával hoz létre nemzeti parkot veszélyeztetett állatai védelmére - írta a BBC hírportálja.