Egységes EU-álláspontot klímaügyben magyar érdeksérelem nélkül!

Áder János fideszes európai parlamenti képviselő támogatja a koppenhágai klímatárgyalásokon képviselendő egységes európai uniós álláspont kialakítását.

Ez az EU-álláspont azonban nem hagyhatja figyelmen kívül Magyarország és a többi közép-kelet-európai tagállam klímavédelem terén eddig elért eredményeit.
Az európai parlamenti képviselő ma délelőtt az Európai Parlament plenáris ülésén, a koppenhágai klímatárgyalásokra vonatkozó EU stratégiáról szóló határozattervezet szavazása előtt kiállt Magyarország és a többi közép-kelet-európai tagállam érdekei mellett.
A néppárti képviselő felszólalásában hangsúlyozta, hogy két megoldatlan kérdés akadályozza még az egységes uniós álláspont kialakítását. Egyrészről elfogadhatatlannak nevezte az Európai Bizottság azon javaslatát, amely megtiltaná a Kyotói Jegyzőkönyvben vállalt kibocsátás-csökkentési kötelezettségek jelentős túlteljesítése miatt fennmaradó kvótatöbblet 2012 utáni felhasználási lehetőségét. Emlékeztetett arra, hogy Magyarország a 23%-os kibocsátás-csökkentésével – a régió többi tagállamához hasonlóan – jóval túlteljesítette a 6%-os kyotói vállalását, így jelentős mennyiségű kvótatöbblettel rendelkezik. Hazánknak és a másik nyolc kelet-közép-európai tagállamnak ragaszkodnia kell ahhoz, hogy a fontos nemzeti vagyonnak számító kvótákat 2012 után is értékesíthessék, különösen azért, mert az ebből származó bevételt új, zöld és energiahatékony iparágak fejlesztésére fordíthatnák.
Mint az a képviselő korábbi felszólalásaiból kiderül, ugyancsak megoldatlan kérdés a nemzetközi klímafinanszírozás Unión belüli tehermegosztása. Magyarország és a közép-kelet-európai régió nehéziparának összeomlásával már megfizette az európai klímavédelem árát. Eközben számos régi uniós tagállam nemhogy nem csökkentette, hanem növelte az üvegházhatású gázok kibocsátását. Magyarország és a többi kelet-közép-európai tagállam ezért ragaszkodik ahhoz, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése terén elért eredményeiket vegyék figyelembe a nemzetközi klímafinanszírozás Unión belüli tehermegosztása során, figyelmeztetett a politikus.

Kiadó: Magyar Néppárti Képviselőcsoport, Európai Parlament

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.