Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Klímaváltozás / Egységes EU-álláspontot klímaügyben magyar érdeksérelem nélkül!

Egységes EU-álláspontot klímaügyben magyar érdeksérelem nélkül!

Áder János fideszes európai parlamenti képviselő támogatja a koppenhágai klímatárgyalásokon képviselendő egységes európai uniós álláspont kialakítását.

Ez az EU-álláspont azonban nem hagyhatja figyelmen kívül Magyarország és a többi közép-kelet-európai tagállam klímavédelem terén eddig elért eredményeit.
Az európai parlamenti képviselő ma délelőtt az Európai Parlament plenáris ülésén, a koppenhágai klímatárgyalásokra vonatkozó EU stratégiáról szóló határozattervezet szavazása előtt kiállt Magyarország és a többi közép-kelet-európai tagállam érdekei mellett.
A néppárti képviselő felszólalásában hangsúlyozta, hogy két megoldatlan kérdés akadályozza még az egységes uniós álláspont kialakítását. Egyrészről elfogadhatatlannak nevezte az Európai Bizottság azon javaslatát, amely megtiltaná a Kyotói Jegyzőkönyvben vállalt kibocsátás-csökkentési kötelezettségek jelentős túlteljesítése miatt fennmaradó kvótatöbblet 2012 utáni felhasználási lehetőségét. Emlékeztetett arra, hogy Magyarország a 23%-os kibocsátás-csökkentésével – a régió többi tagállamához hasonlóan – jóval túlteljesítette a 6%-os kyotói vállalását, így jelentős mennyiségű kvótatöbblettel rendelkezik. Hazánknak és a másik nyolc kelet-közép-európai tagállamnak ragaszkodnia kell ahhoz, hogy a fontos nemzeti vagyonnak számító kvótákat 2012 után is értékesíthessék, különösen azért, mert az ebből származó bevételt új, zöld és energiahatékony iparágak fejlesztésére fordíthatnák.
Mint az a képviselő korábbi felszólalásaiból kiderül, ugyancsak megoldatlan kérdés a nemzetközi klímafinanszírozás Unión belüli tehermegosztása. Magyarország és a közép-kelet-európai régió nehéziparának összeomlásával már megfizette az európai klímavédelem árát. Eközben számos régi uniós tagállam nemhogy nem csökkentette, hanem növelte az üvegházhatású gázok kibocsátását. Magyarország és a többi kelet-közép-európai tagállam ezért ragaszkodik ahhoz, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése terén elért eredményeiket vegyék figyelembe a nemzetközi klímafinanszírozás Unión belüli tehermegosztása során, figyelmeztetett a politikus.

Kiadó: Magyar Néppárti Képviselőcsoport, Európai Parlament

Ajánlott tartalom

Emléktáblát kap a gleccser, amely a felmelegedés miatt elsőként tűnt el Izlandon

Az Okjökull az ország négyszáz gleccserének egyike volt, száz éve még 15 négyzetkilométernyi területet foglalt el Izland nyugati részének hegyvidéki területein, vastagsága 50 méteres volt.