Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Klímaváltozás / Egyre veszélyesebbé válik New York időjárása a felmelegedés miatt

Egyre veszélyesebbé válik New York időjárása a felmelegedés miatt

Az átlagosnál csaknem kétszer gyorsabban emelheti meg a globális felmelegedés a tengerszintet az Egyesült Államok észak-keleti partjai mentén, emiatt New Yorkot hurrikánok és viharok veszélyeztetik majd.

Jianjun Yin, a Floridai Állami Egyetem klímamodellezője tanulmányában azt jósolja, hogy az északkeleti partoknál a század végére 21 centimétert emelkedik a tengerszint. Mivel New York városának több területe alig valamivel fekszik a mostani tengerszint fölött, súlyos áradások veszélyeztetik már korábban is.Víz alá kerülhetnek a város és környéke alacsonyabban fekvő részei, erodálódhatnak a partvonalak, sérülhet a folyótorkolat egyedülálló ökoszisztémája. A tudósok előrejelzései szerint a sarkvidéki jégtakaró olvadása miatt az óceánok vize egyre beljebb nyomul a szárazföldbe.

A Golf-áramlat a trópusokról északra szállítja a meleg vizet, majd Portugália és New York magasságában kettéoszlik, egy része visszafordul délre (a szubtrópusi körforgás), másik része pedig továbbhalad északra. Normális esetben az áramlat Grönlandnál lesüllyed az óceán aljára és visszatér délre.Yin és kollégái az Illinois Egyetemen, valamint a Princeton Egyetemen tíz klímamodell számítógépes elemzését végezték el, ezekre alapozzák tanulmányukban közölt megállapításaikat.

Ajánlott tartalom

Újrahasznosítják a fékenergiát a bécsi metróállomásokon

Újrahasznosítják a metrószerelvények fékezési energiáját Bécsben, például az állomásokat is kivilágítják vele.