Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Életmód / Egyre többször látható Tokióból a Fudzsi hegycsúcs a tisztább levegő miatt

Egyre többször látható Tokióból a Fudzsi hegycsúcs a tisztább levegő miatt

A japán főváros levegőjének javulása miatt folyamatosan nő az év azon napjainak a száma, amikor a Fudzsi hegycsúcs szabad szemmel is látható Tokióból.

A főváros nyugati részén található Szeikei meteorológiai állomás munkatársai 1963 óta figyelik Japán legmagasabb hegyét napi rendszerességgel, a helyzet pedig egyre javul. Míg 1965-ben csupán 22 napon volt látható az állomástól 83 kilométerre lévő Fudzsi, addig 2009 óta minden évben több mint száz napon csodálhatták a csúcsot a főváros lakói – írta az Aszahi Simbun japán napilap hétfőn. A legtöbbször, 131 napon 2011-ben lehetett látni a Japánban szakrális tisztelet által övezett Fudzsi-szant, míg tavaly 126 napon volt szabad szemmel is megfigyelhető a hegy Tokióból. Ez annak köszönhető, hogy a légszennyezés visszaszorítására irányuló környezetvédelmi intézkedések miatt jóval tisztábbá és szárazabbá vált a japán főváros levegője az elmúlt években – mondta Mijasita Acusi, az állomás vezetője a japán napilapnak. Japánban az 1970-es években vezettek be törvényeket a légszennyezés visszaszorítására, 2003-ban pedig a gázolajfüst-kibocsájtásra vonatkozó szabályokat szigorították. Ezeknek köszönhetően a tokiói önkormányzat és a meteorológiai hivatal adatai szerint 1973 és 2011 között 0,1 milligrammról 0,02 milligrammra csökkent a szállópor átlagos köbméterenkénti koncentrációja a japán főváros levegőjében, míg a páratartalom 65 százalékról 60 alá esett. Mijasita szerint Tokió példája Kína számára is hasznos lehet, ahol az elmúlt hónapokban rekordmértékű, sokszor a mérőműszerek skáláját is meghaladó légszennyezést mértek, amelynek belélegzése egyes felmérések szerint napi 21 cigaretta elszívásával azonos egészségkárosodást okoz.

Ajánlott tartalom

Veszélyeztetett állatok védelmére vásárol meg egy birtokot Új-Dél-Wales

Új-Dél-Wales bejelentette, hogy történelme legnagyobb magántelek-vásárlásával hoz létre nemzeti parkot veszélyeztetett állatai védelmére - írta a BBC hírportálja.