Egyre többet költünk zöld energiára

Egy friss ENSZ tanulmány szerint 2010-ben 32 százalékkal nőtt világszerte az az összeg, amelyet környezetbarát energiára költünk. Ennek oka, hogy a zöld energia egyre olcsóbban és egyre könnyebben elérhetővé válik, illetve számos országban egyre szigorúbban követelik a megújuló energiaforrások használatát.

Összesen 211 milliárd dollárt fordítottak az országok a megújuló energiaforrások kiépítésére, ennek az összegnek a nagy részét az új kínai szélerőművek és a Németországban létesített napelemek teszik ki írja a hg.hu. A tanulmány rámutat arra is, hogy a fejlődő országok jóval többet költöttek tavaly zöld energiaforrások telepítésére, mint a fejlett államok. Az adatok szerint Kína egyedül több mint 49,8 milliárd dollárt költött ilyen célokra, míg a második legtöbbet az Egyesült Államok: 29,6 milliárd dollárt. A tanulmány a kormányzati politika szerepét hangsúlyozza a megújuló energiaforrások technológiájának fejlesztésében, és kiemeli, hogy a kormányok többet – egészen pontosan 5,3 milliárd dollárt – áldoztak tavaly kutatásokra. A tanulmány azt is megállapítja, hogy a napenergia ára 2008-óta 60 százalékkal csökkent, aminek hatására világszerte egyre többen használnak napelemeket. Peter Lund, a finn Aalto egyetem energiapolitikai szakértője a USA Today-nek nyilatkozott a témáról. Lund úgy gondolja, hogy “a zöld energia egyre jelentősebbé kezd válni, ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy a megújuló energiaforrások piaca még mindig alapvetően az állami támogatásoktól és a kormányzati politikától függ.”

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki napelemes állami támogatásra pályázna idén

A kormány tervei szerint még az idén pályázatot hirdet azoknak, akik korábban háztartási méretű napelemes kiserőművet telepítettek és most szeretnének energiatárolót is feltenni.