Egyre több új építésű társasház kap geotermikus energiát

Magyarországon idén ősszel több ilyen beruházás kivitelezési munkálatai kezdődnek meg.

A zöldépületek – és az azok iránti igény – egyre nagyobb számban jelennek meg a magyarországi ingatlanpiacon. A környezetbarát és energia-hatékony házak több mindenben is megmutathatják a hagyományos megoldásokhoz képesti előnyeiket. Tavaly január 1-e óta lépett életbe az energetikai osztályozásra vonatkozó új besorolási rendszer az épületek esetében, a dupla betűjelzés használata. A lehetséges besorolási osztályok így ‘AA+’ jelzéssel indulnak a leghatékonyabb kategóriától egészen a ‘JJ’-ig. A legmagasabb minősítést csak a legkorszerűbb, legjobb színvonalú épületek kaphatják meg, melyek energiaigénye minimális. Az új épületeknek 2020-tól minimálisan ‘BB’ besorolást kell elérniük, ami a „közel nulla energiaigénynek” felel meg.

Ám jelenleg is kivitelezés alatt áll olyan projekt, mely az igen előkelő AA+ besorolást kapta. A környezettel jó barátságban lévő, energia-hatékony, emellett a megújuló energiák hasznosítására épülő fejlesztések mind nagyobb arányt képviselnek a lakó- és irodaépületek szektorában. A zöldépület koncepciója egyre több mindent jelent. A megújuló energiák hatékony felhasználásán túl, egyre gyakoribb elvárás az is, hogy e-autó töltőállomás is megépüljön az épületben, vagy minden lakásba külön szabályozható, de központi rendszerre csatlakozó klímát telepítsenek. Magyarországon is egyre több, részben Európai Uniós pályázat érhető, azzal a céllal, hogy elősegítsék a megújuló és környezetbarát energiák terjedését. Egyre több közintézmény kap napelemeket, de megújuló energiákkal kapcsolatos forrásokra társasházak is pályázhatnak.

A geotermikus energia az új sláger

Szegeden és Budapesten is elindul idén ősszel egy-egy, geotermikus hőenergiát hasznosító társasházi projekt. A dél-alföldi városban mintegy félezer lakás épül úgy, hogy az majd a fő hőjéből nyer energiát, Budapesten pedig a IX. kerületben indul meg a kivitelezés a megújuló energia és a környezettudatosság jegyében. A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

500 ezer forintos, komplett napelemes rendszert dobtak piacra

Az amerikai Zendure új AIO 2400 csomagja teljesen integrált erkélynapelemes rendszert kínál 800 watt teljesítménnyel, könnyű telepítéssel és intelligens vezérléssel.