Hogyan világíthatunk éjszaka is napelemeinkkel? Mit kezdhetünk a megtermelt zöld energiatöbblettel?

Egyre több tárolható napenergia Hawaiion

Hogyan világíthatunk éjszaka is napelemeinkkel? Mit kezdhetünk a megtermelt zöld energiatöbblettel?

A megújuló energiaiparban egyre kevésbé megkerülhető Tesla és a SolarCity a mindennapokban használható, nagy kapacitású napelemes akkumulátorok telepítésével kísérletezik Hawaiion. Úgy tűnik, egyre komolyabb eredményekkel. A nap és a szél által termelt energiát egyesek szkeptikusan szemlélik, nem tartják megbízható megoldásnak. Egy szeles, de egyben napos májusi napon egész Németországban hirtelen olyan energiatöbblet keletkezett, hogy végül a fogyasztók rövid ideig ingyen használhatták az áramot. Nem egyszer fordult elő hasonló forgatókönyv Dániában, így ilyen esetekben a szomszédos országok is részesülhettek a többletből. Portugália is jelezte, hogy kihasználva a hasonló időjárási viszonyokat – az óceán parti mediterrán országban egyáltalán nem szokatlanok a nagyon szeles és egyben napos időszakok – május 7. és 11. között az ország teljes egészében zöldenergiával működött.

A szokatlan, de a jövőben egyre többször várható, ideális zöldenergia-termelő napok egyelőre még komoly kihívások elé állítják a szakértőket. Kérdés, hogy milyen gyorsan lehet reagálni az ideális viszonyokra, a megnövekedett termelésre, ilyen esetekben hogyan lehet kiiktatni a fosszilis energiatermelőket, főleg a hosszas leállási és felfutási idővel dolgozó atomerőműveket. Több ország, állam, város vagy üzleti vállalkozás inkább már azon gondolkozik, hogy miként lehetne megbízható módon kizárólag zöldenergiára átállítani az adott terület igényeit. Ez úgy tűnik Vatikánban már sikerült, Európában több más kísérlet is zajlik – az Eurostat 2015-re vonatkozó adatai alapján, Magyarország sajnos uniós sereghajtó a zöldenergia felhasználásban –, de az olyan nagy energiafaló országok, mint az Egyesült Államok, Kína vagy Japán is komoly lépéseket tesz e téren.

Az eddig leginkább elektromos luxusautóiról ismert kaliforniai Tesla cég egyre komolyabban foglakozik a napból nyert energia tárolásának problematikájával. 2010 óta közös kísérleti programba kezdtek Hawaii Államban, a SolarCity nevű napelemek telepítésére szakosodott céggel, amely során kereskedelmi-, irodai-, köz- és lakóépületekben tesztelik a Tesla által kifejlesztett napelem akkumulátorokat. Nemrég jelentették be, oly magabiztosan előrehaladtak a kísérletekkel, hogy 2016 folyamán, a próbaterületükön már akkora mennyiségű napelemből származó elektromos energiát tudnak majd eltárolni, mint amennyit az Egyesült Államok összes többi rendszerében együttvéve tudtak a tavalyi évben. A SolarCity és a Tesla tavaly megduplázta a háztartásokba telepített, összetett rendszerű akkumulátorainak számát, idén pedig már összesen 116 MWh energiatároló kapacitást remélnek csak a házakra telepített napelemekből.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Megkezdték a 800 kilométeres, keleti gázellátó rendszer kiépítését

Megkezdte a Szibéria ereje és a Szahalin-Habarovszk-Vlagyivosztok gázvezeték összekötését a Gazprom a több mint 800 kilométereres Belogorszk-Habarovszk szakasz építésével - közölte az orosz állami gázvállalat csütörtökön a Telegram-csatornáján.