Egyre több önkormányzat fordul a megújuló energiák felé

Ezek felhasználásával csökkentenék kiadásaikat, és hozzájárulnának a klímaváltozás negatív hatásainak mérsékléséhez.

Számos intézmény napelemekkel gazdagodott az elmúlt években, és van olyan település, ahol a termálvizet hasznosíthatják fűtésre. A költségcsökkentés érdekében egyre több önkormányzat próbálkozik meg a korszerű, környezettudatos energiafelhasználással. Ennek egyik lépéseként több településen napelemekkel látták el a közintézményeket. A napenergia hasznosításának előbbin túl számos előnye van, így például mérsékli a légszennyeződést, a szén-dioxid-kibocsátást. Jászfényszarun a fenntartható fejlődés és a környezet védelmének fontos eleme, hogy megújuló energiát is használjanak.

Győriné dr. Czeglédi Márta polgármester elmondta, hogy ennek érdekében a városházát, az orvosi rendelőt, a Gazdasági Műszaki Ellátó és Szolgáltató Szervezet (Gamesz) épületét, a teaházat, a rendőrséget, az óvodát, gyakorlatilag valamennyi közintézményt napelemekkel láttak el. A városházát és a Gameszt külszivattyús rendszerrel fűtik. Jászapátin a napenergia hasznosítása mellett a termálvízben rejlő lehetőségeket is kiaknázzák. A város képviselő-testületének február 14-i ülésén Farkas Ferenc polgármester kijelentette: a megújuló energiák hasznosításával kapcsolatban fontos lépéseket tett az előző önkormányzat és a jelenlegi is.

A napelemes pályázatokkal kapcsolatban kiemelte, hogy kilenc önkormányzati épületre helyeztek el napelemeket, amelyek az intézmények áramellátását biztosítják. Emellett a Városüzemeltető Nonprofit Kft. telephelyén teljes körű szigetelést végeztek, és még egy hőszivattyút is beszereltek. Hozzátette: a termálvíz komplex hasznosítása érdekében jelentős lépéseket tettek, hiszen termálkutat fúrattak, amely 950 méter mélységben 57 fokos hőmérsékletű vízzel fogja táplálni az ugyancsak kilenc önkormányzati ingatlanban történő hőcserélős fűtést, és ezt követően a strand vízpótlását is biztosítani fogja. A megújuló energiaforrások felhasználásának tervezésénél a szakemberek megállapították, hogy jelentős költségcsökkentést lehet elérni.

Éppen ezért Jászárokszálláson szintén több intézményt láttak el napelemmel, az óvodánál napkollektoros energiahasznosítás működik. Gergely Zoltán polgármestertől megtudtuk, hogy az ipari parkban korszerűsítették a közvilágítást, amelytől szintén energiatakarékosságot remélnek. Az ipari parkban megvalósult beruházás részeként új kandelábereket és LED-es lámpákat helyeztek ki, írja a szoljon.hu.

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.