Egyre több a házi napkollektor

Jelentősen nőtt a napenergiát hasznosító, háztartási méretű kiserőművek száma és kapacitása Magyarországon 2008 és 2013 között, szélenergiából azonban jóval kisebb volt a növekedés – írja az MTI a csütörtöki Napi Gazdaságra hivatkozva.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai szerint  napenergiás kiserőműből a 2008-as 363 kilowatt beépített teljesítmény öt év alatt a 86-szorosára, 31 120 kilowattra nőtt országos szinten. Háztartási méretben szélenergiát ugyanakkor kevesen használnak, 2008-ban csupán 10 kilowatt ilyen teljesítményt tartott nyilván az energiahivatal, ez tavaly 395 kilowattra nőtt. A biogáz helyi, kiserőművi felhasználása ugyanakkor csökkent, a 2012-es 1175 kilowattról 306-ra.

Azért terjednek egyre jobban a napelemes és napkollektoros rendszerek, mert sok támogatást lehetett felvenni az ilyen energiaforrásokra, ugyanakkor a rezsicsökkentés miatt olcsóbb lett a központilag meghatározott áramár, így a megújuló forrásokra költött pénz lassabban térül meg.

Ajánlott tartalom

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt - tette közzé a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos szerdán közösségi oldalán.