Egyre nagyobb területet borít erdő

Jelentés készült hazánk erdőállományáról – Mintegy 5 ezer hektárral nőtt az erdőterület nagysága 2010-ben – derül ki a magyarországi erdőállományról szóló jelentésből, melyet évente tesz közzé a vidékfejlesztési miniszter.

Magyarország területének 20,7%-át, csaknem 2 millió hektárt borít erdő, ennek 56%-a van állami tulajdonban. A növekedés összhangban van a kormányzat szándékával, amely 27%-ra kívánja növelni az erdős területeket, írja a forespress.hu. A hazai erdőállapot változásának, illetve az erdőgazdálkodás teljesítményének vizsgálata és értékelése elengedhetetlen az erdészeti politika és stratégia kidolgozásához. Magyarország faállománya földrajzi elhelyezkedésének és domborzatának köszönhetően rendkívül változatos. Hazánkban akácfaállományból van a legtöbb, e fajt követik az őshonos tölgyesek, majd a cser-, bükk- és gyertyánerdők. Jelentős a többféle fenyőfajta alkotta fenyvesek nagysága is. Az utóbbi években folyamatosan nőtt az akácosok területe, ennek visszaszorítását az őshonos fajok (mint például a tölgy és a hazai nyár) javára a támogatás mértékének megváltoztatásával szorgalmazná a minisztérium. Ez azért is fontos, mert az erdők egészségi állapotának felméréséből kiderült: a levélvesztés alapján a legegészségesebb fafaj a bükk, a tölgy, a gyertyán és a cser, míg a legrosszabb állapotban a fekete fenyők, az erdei fenyők és az akácosok vannak. A jelentés szól a falopásokról is. 2010-ben több mint 17 ezer köbméter fát, főleg tölgyet, csert és akácot vágtak ki illetéktelenek. A lopások magas száma annak tudható be, hogy folyamatosan nő az energiahordozók ára. Mindezek mellett a tájékoztató bemutatja az erdőket ért károkat és az erdőgazdálkodási feladatok (például a fakitermelés vagy az erdőfelújítások) alakulását is.

Ajánlott tartalom

Kiemelt segítséget kap három vármegye a zöld átálláshoz

A Környezeti és energiahatékonysági operatív program plusz (Kehop plusz) forrásaiból mintegy 110 milliárd forint jut a három leginkább környezetszennyező gazdaságú vármegye zöld átállásának kiemelt támogatására - jelentette be a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közlekedési, környezeti és energiahatékonysági fejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára kedden Egerben.