Kezdőlap / Technológiák / Zöld autó / Biodízel / Egyre nagyobb szerepet vívnak ki a megújuló növényi nyersanyagok
Tudj meg többet: Biodízel

Egyre nagyobb szerepet vívnak ki a megújuló növényi nyersanyagok

A bioüzemanyagok jelenleg a hazai üzemanyag-fogyasztás 5%-át fedezik.

2015-ben Németországban 2,47 millió hektáron termesztettek megújuló nyersanyagot szolgáltató növényeket, azaz a termőterület 15%-án – gyakorlatilag az elmúlt négy év során ugyanazon a szinten. A termesztett növények többsége energianövény volt, mintegy 1,39 millió ha-on termesztve a biogáz-berendezések „táplálására”. E növények közül is a silókukorica dominált (894 ezer ha), ezt követték a gabonák és fűfélék. A hazai energiaszükséglet 8%-át tudják energianövényekből és hígtrágyából nyert biogázzal fedezni.

A megújuló energiák 60%-át biomassza-termelésből fedezik. A biogázüzemanyag-ipar ellátására 800 ezer ha termése szolgált, ahol is repcét (biodízel-termeléshez), gabonát és cukorrépát (bioalkohol-termeléshez) használtak.

A bioüzemanyagok jelenleg a hazai üzemanyag-fogyasztás 5%-át fedezik. A mező- és erdőgazdaságból származó megújuló (utántermeszthető) nyersanyagok iránti kereslet az ipar részéről is egyre nagyobb. Jelenleg a vegyipar igényének 13%-át fedezik, de jelentős az építő- és papíripar részéről jelentkező igény is. Az ipari nyersanyagok körében a technikai célokat szolgáló repceolaj, valamint az ipari keményítő szerepe a legnagyobb.

forrás: agroinform.com

Ajánlott tartalom

Rekord szinten a hazai elektromos autó forgalomba helyezések

A negyedével csökkenő teljes piaci forgalom közepette nőtt az elektromos járművek részaránya az Európai Unióban az első negyedévben forgalomba helyezett új autók között - derül ki az európai autógyártó vállalatok szakmai képviselete, az ACEA kedden publikált jelentéséből.