A közel-keleti országban előtérbe kerül a napenergia és a megújuló energiák hasznosítása.

Egyre inkább megújuló energiákra épít Irán

A közel-keleti országban előtérbe kerül a napenergia és a megújuló energiák hasznosítása.

2021-ig a telepített megújuló energiás rendszerek összteljesítménye 5 gigawatt is lehet. Emellett már most 10 gigawatt érhető el vízenergiából. A projektekben fontos szerep jut az Európával való együttműködésnek. Osztrák cégek bevonásával most sikerült megvalósítani egy napelemparkot Rafszandzsánban, írta az energiezukunft.eu. Az iráni kormány kilowattóránként 3200-8000 iráni riállal támogatja a fotovoltaikus energiatermelést. A támogatások időtartamát csak nemrég hosszabbították meg 5 évről 20 évre, miközben a díjak 10 év után 70 százalékra csökkennek le. Jafar Mohammadnejad Sigaroudi, az Iráni Állami Megújuló Energia Ügynökség (SUNA) munkatársa kijelentette, hogy a céljuk a környezet- és a klímavédelem mellett az, hogy munkahelyeket teremtsenek, valamint a hozzáadott érték növelése és az energiaellátás diverzifikációja. Az ország a belföldi áramszükségletét egyre erősebben megújuló energiákból akarja fedezni.

A különleges gazdasági zónákban lévő városokban, ilyen például a Kermán tartományban található Rafszandzsán is, amelynek 150 000 lakosa van, külön adókedvezményekkel támogatják a megújuló energiával kapcsolatos befektetéseket. A tartományi kormányzó augusztus végén adott át egy 1,2 megawatt teljesítményű naperőműparkot, amelyet hat hónap alatt épített fel a KPV Solar osztrák csoport egy iráni leányvállalattal közösen. A befektetett összeg egymillió euró volt. A berendezéseket a Mehrabad Renewable Energy szerelte fel.

Kermánban évente 330 napig süt a nap. Gerhard Rabensteiner, a KPV Solar ügyvezetője közölte, hogy 4-5 éves amortizációval számolnak. A naperőműpark által termelt áramot kilowattóránként 12 centért értékesítik. Rabensteiner egyúttal bejelentette, hogy az ipari parkban a következő hónapokban további hat naperőműparkot építenek fel, amelyek teljesítménye egyenként 10 megawatt lesz. Amelyik vállalkozás vállalja a 10 évre való maradást, az mentesül a 25 százalékos társasági adó fizetése alól, emellett nem kell vámokat sem fizetnie. Ehhez jön még, hogy a befektetőknek biztosítják a vasúti kapcsolatot a Bandár Abbászban lévő konténerkikötőhöz. Sigaroudi hangsúlyozta, hogy Irán az energiaforradalom területén is a tapasztalatcserére épít. A közel-keleti állam a Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (IRENA) alapítótagjának számít. A Berlini Műszaki Egyetem tudósai szakemberek képzésével és továbbképzésével támogatják Iránt a megújuló energiapiac kiépítésében. Továbbá épül az Iráni Zöld Energia Központ, a projektet a német szövetségi környezetvédelmi minisztérium 2020-ig 1,5 millió euróval támogatja.

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.