Egyre inkább környezetbarát az amerikai tej és sajt

Egyre inkább környezetbaráttá válik az Egyesült Államokban a tejtermelés és a sajtgyártás.

Az Innovation Center for the U.S Dairy által folytatott kutatás célja, hogy elemezze a tej útjának teljes ciklusát, kiszámítsa a széndioxid kibocsátást és keletkezési forrásának viszonyait. Az Egyesült Államok tej-sajt szektora káros gáz kibocsátásának csökkentése érdekében a Központ kidolgozott egy softwert azzal a céllal, hogy fogékonnyá tegye mindazokat a termelőket, akik érintettek a termékek káros kibocsátásában, annak csökkentésében. (Aiolus News)
Barbara O’Brian, a kutató központ elnöke szerint céljuk az, hogy segítsék a szektor vállalatait azoknak a fenntartható gyakorlatoknak a kiválasztásában, amelyek javíthatják környezetvédelmi teljesítményeiket és megkönnyítik a széndioxid kibocsátás 25%-os csökkentési céljának elérését 2020-ig.

A tej útjának elemzése során figyelembe vették az összes fontos tényezőt, a tenyészeteken a tehenek által kibocsátott gáz problémájától a csomagolásig és a különböző eladó helyeken történő hűtésig. A szoftver egyrészt azokhoz a vállalatokhoz fordul, amelyek úgy kezelik a folyékony tejet, hogy csökkenthessék a termelésben és a hűtésben általuk használt létesítmények energia fogyasztását, valamint ösztönözzék a mindinkább „zöld” csomagolás kiválasztását. Másrészt a tej szállítására összpontosít, arra a terjesztési gyakorlatra, amellyel csökkenteni lehet a üzemanyag fogyasztást, és javítani a teljesítmény hatékonyságát. Az Innovation Center becslése szerint a jó gyakorlat kollektív kiválasztásával jelentős megtakarítás érhető el: évi 45-50 millió dollár az energiafogyasztásban és 57 millió az üzemanyag esetén.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.

Nincs hozzászólás

  1. Ma van a tej világnapja, és szomorúan olvastam, hogy a magyarok fele nem iszik tejet, és 2/3-a semmilyen tejterméket nem fogyaszt, pedig annyi finom dolog készül a tejből http://minu.me/-youtej