Egyre ijesztőbb adatok az antarktiszi gleccserek olvadásáról

Három méterrel emelkedik több évszázad alatt az óceánok vízszintje, ha az általános felmelegedés hatására elolvadnak az Antarktisz nyugati részének nagy gleccserei, és az Amundsen-tenger kisebb jégfolyamai is teljesen destabilizálódnának – hangsúlyozták a klímaváltozás következményeit kutató potsdami intézet (PIK) tudósai.

A Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) amerikai tudományos folyóirat legfrissebb számában megjelent tanulmányukban a kutatók rámutattak, hogy az Amundsen-tenger menti gleccserek már veszítettek a stabilitásukból.  Klímaszakértők szerint a tanulmány első ízben mutat rá egy ilyen olvadás elkerülhetetlen következményeire.

Gyorsan bekövetkezik az összeomlás

A számítógépes szimulációkkal elvégzett kísérletek azt mutatják, hogy az óceánok néhány évtizedes felmelegedése miatt bekövetkező jégolvadás olyan olvadási folyamatot idézhet elő, amely még évszázadokig, sőt évezredekig folytatódhat – magyarázták a kutatók. “Ha a gleccsereket egyszer megzavarják – és jelenleg ez a helyzet – nem lineáris módon reagálnak. Az összeomlásuk viszonylag gyorsan bekövetkezik a hosszú stabilitási időszak után, amely alatt kevés változást figyeltünk meg” – fejtette ki Johannes Feldmann, a tanulmány fő szerzője.

Hatvan év alatt visszafordíthatatlanná válik

Az Antarktisz többi részén az óceánba csúszó természetes jégáram várhatóan jelentősen és állandó jelleggel megnövekszik a tudósok előrejelzése szerint. Míg az óceánok vize melegszik,

a melegebb víz lassan megolvasztja a felszín alatti, a gleccserek folytatódását jelentő jégtáblákat,

amelyek szintén destabilizálódtak. “Szimulációs kísérleteink szerint 60 évi, az Antarktisznál a jelenlegi ütemben tapasztalt olvadás elegendő egy olyan visszafordíthatatlan folyamat elindításához, amely évszázadokig, sőt évezredekig tart majd. Ennek következtében körülbelül 3 méterrel emelkedhet meg az óceánok vízszintje” – magyarázta Johannes Feldmann.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.