Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Klímaváltozás / Egyre ijesztőbb adatok az antarktiszi gleccserek olvadásáról

Egyre ijesztőbb adatok az antarktiszi gleccserek olvadásáról

Három méterrel emelkedik több évszázad alatt az óceánok vízszintje, ha az általános felmelegedés hatására elolvadnak az Antarktisz nyugati részének nagy gleccserei, és az Amundsen-tenger kisebb jégfolyamai is teljesen destabilizálódnának – hangsúlyozták a klímaváltozás következményeit kutató potsdami intézet (PIK) tudósai.

A Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) amerikai tudományos folyóirat legfrissebb számában megjelent tanulmányukban a kutatók rámutattak, hogy az Amundsen-tenger menti gleccserek már veszítettek a stabilitásukból.  Klímaszakértők szerint a tanulmány első ízben mutat rá egy ilyen olvadás elkerülhetetlen következményeire.

Gyorsan bekövetkezik az összeomlás

A számítógépes szimulációkkal elvégzett kísérletek azt mutatják, hogy az óceánok néhány évtizedes felmelegedése miatt bekövetkező jégolvadás olyan olvadási folyamatot idézhet elő, amely még évszázadokig, sőt évezredekig folytatódhat – magyarázták a kutatók. “Ha a gleccsereket egyszer megzavarják – és jelenleg ez a helyzet – nem lineáris módon reagálnak. Az összeomlásuk viszonylag gyorsan bekövetkezik a hosszú stabilitási időszak után, amely alatt kevés változást figyeltünk meg” – fejtette ki Johannes Feldmann, a tanulmány fő szerzője.

Hatvan év alatt visszafordíthatatlanná válik

Az Antarktisz többi részén az óceánba csúszó természetes jégáram várhatóan jelentősen és állandó jelleggel megnövekszik a tudósok előrejelzése szerint. Míg az óceánok vize melegszik,

a melegebb víz lassan megolvasztja a felszín alatti, a gleccserek folytatódását jelentő jégtáblákat,

amelyek szintén destabilizálódtak. “Szimulációs kísérleteink szerint 60 évi, az Antarktisznál a jelenlegi ütemben tapasztalt olvadás elegendő egy olyan visszafordíthatatlan folyamat elindításához, amely évszázadokig, sőt évezredekig tart majd. Ennek következtében körülbelül 3 méterrel emelkedhet meg az óceánok vízszintje” – magyarázta Johannes Feldmann.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Összefogás indult a tiszai szemét ellen

Vízügyi, civil és vállalati együttműködés segíti a Tisza hulladékmentesítését, az évről-évre tapasztalható, ám idén rekordméretű szennyezés felszámolása legalább négy hónapot vesz majd igénybe - jelentette ki a témában tartott keddi sajtóeseményen az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) főigazgatója.