Egymillió évvel ezelőtt jöttek rá őseink a tűz használatára

Egymillió évvel ezelőtt, a feltételezettnél háromszázezer évvel korábban jöttek rá távoli őseink a tűz használatára – derítette ki egy nemzetközi kutatócsoport, amely az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia folyóiratában, a PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) legújabb számában tette közzé eredményeit.

Michael Chazan, a Torontói Egyetem és Liora Koszka, a jeruzsálemi Héber Egyetem tudósa által irányított kutatócsoport faszénhamu mikroszkopikus nyomait fedezte fel állati csontokkal és kőeszközökkel együtt a dél-afrikai Wonderwerk-barlang egymillió éves üledékrétegében. Ez a tűz használatának legkorábbi nyomai – olvasható az eredményekről beszámoló EurekAlert  tudományos hírportálon. A Wonderwerk egy hatalmas barlang a Kalahári-sivatag szélén. Peter Baeumont, a dél-afrikai McGregor Múzeum kutatója irányításával végzett korábbi feltárások során bebizonyosodott, hogy a barlang hosszú időn át lakott volt. A legújabb kutatási program keretében a nemzetközi tudóscsoport részletesen elemezte a korábbi leletanyagot, illetve folytatta a feltárásokat a Wonderwerk-barlangban.

Az üledékvizsgálat, amelyet Francesco Berna és Paul Goldberg, a Bostoni Egyetem tudósai irányított, kimutatta az elhamvasztott növényi maradványokat és az elszenesedett csonttöredékeket. A bizonyítékok fényében sokkal valószínűbb, hogy mind a növényi, mind az állati maradványok helyben váltak a tűz martalékává, mintsem a szél vagy víz sodorta volna be őket a barlangba. A kutatók kiterjedt felszíni elszíneződés nyomait is megtalálták, ami szintén a tűzrakás bizonyítéka. “A vizsgálatok háromszázezer évvel korábbra tolták a tűz használatát. Ez azt jelzi, hogy a Homo erectus (felegyenesedett ember) már +életvitelszerűen+ használta a tüzet” – hangsúlyozta Michael Chazan antropológus, a projekt társvezetője. Mint kifejtette, a tűzhasználat fordulópontot jelentett az emberi evolúcióban.
“Jól dokumentált, hogy milyen hatást gyakorolt távoli őseinkre a főtt ételre való áttérés, de a tűzgyújtás a közösség életét is befolyásolta. A tábortűz körüli szocializálódás lényeges szerepet játszott az emberré válást történetében” – vélekedett Chazan.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.