Egymilliárd ember juthat menekültsorsra az éghajlatváltozás miatt

Akár egymilliárd ember is elveszítheti lakhelyét a klímaváltozás miatt a következő negyven évben – derül ki a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) kedden közölt felméréséből.

A koppenhágai ENSZ klímakonferencia második napján bemutatott tanulmány szerint már el is indult a éghajlatváltozás keltette menekülthullám; tavaly világszerte 20 millióan váltak hajléktalanná környezeti katasztrófák következtében, amelyek gyakorisága a globális felmelegedés előrehaladtával tovább nő.
Az IOM szerint a klímamenekültek többsége nem tud elvándorolni hazájából gazdagabb országba, ahol több a lehetőség a boldogulásra. A menekültek legföljebb a természeti csapás sújtotta régió elhagyására képesek, és az amúgy is túlnépesedett környező nagyvárosokig jutnak el.

“Főként az anyagi források szűkössége miatt a nemzetközi migráció útja nem áll nyitva a klímamenekültek többsége előtt, sorsuk ezért jellemzően az érintett országok belső ügye marad” – áll a tanulmányban.
Az IOM szerint a jövőben várható fejleményekkel kapcsolatos becslések nagy szórást mutatnak: legkevesebb 25 millió, de akár egymilliárd ember is földönfutóvá válhat az éghajlatváltozás miatt a következő négy évtizedben. Annyi azonban bizonyos, hogy az utóbbi 20 évben megduplázódott a természeti katasztrófák száma, és az üvegházgáz-kibocsátás növekedésével a helyzet még súlyosabb lesz – állítják a nemzetközi szervezet szakértői.
Az IOM tanulmánya szerint az évszázad közepéig főként olyan régiókban jelenhetnek meg klímamenekültek nagy számban, amelyek az éghajlatváltozástól függetlenül is nagy nehézségekkel küzdenek. Ezek a térségek Nyugat-Afrika és Délkelet-Ázsia egyes vidékei, Közép-Amerika legnagyobb része, valamint Banglades és Afganisztán egésze.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.