Egykor szubtrópusi éghajlat uralkodott az Antarktiszon

Több tízmillió évvel ezelőtt még szubtrópusi volt a világ ma leghidegebb vidéke, az Antarktisz – állítja egy kutatócsoport, amely két hónapon át volt úton a Déli-sarkvidék vizein.

“Lenyűgöző leletekre bukkantunk” – mondta Mercury című lapnak nyilatkozva a kutatókat vezető Henk Brinkhuis holland szakember a tasmániai Hobart kikötőjében. “Mondjuk úgy, hogy egy olyan történelemkönyvben olvasunk, amelyet csodálatos nyelven írtak” – fogalmazott.
A tudósok ezer méter mélyre fúrtak a tengerfenéken, és több mint háromezer kőzetmintát vettek, hogy megismerjék az akkori éghajlatot. A kutatások során 50 millió évesnél is idősebb rétegekkel is találkoztak. A minták további elemzése a remények szerint segíthet fényt deríteni a jégkorszak kialakulására.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.