Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Egyetlen ábra arról, milyen brutálisan sok energiát emészt fel a bitcoin-bányászat
Tudj meg többet: Zöld informatika

Egyetlen ábra arról, milyen brutálisan sok energiát emészt fel a bitcoin-bányászat

Elképesztően sok elektromos energia megy el éves szinten bitcoin-bányászatra: egyes becslések legalább 55,5 terawattórára teszik ezt a mennyiséget, de elérheti akár a 73 terawattórát is.

Ezt azt jelenti, hogy jelenleg 38 olyan ország van a Földön (a 220-ból), amely biztosan több elektromos energiát fogyaszt, mint amennyit a bitcoinok bányászata emészt fel. A powercompare készített egy durva térképet arról, ami segít kontextusba helyezni ezt a nagyon magas számot. Amennyiben az 55,5-73 terawattórás fogyasztást nézzük, akkor a Fülöp-szigetekkel zárul azoknak az országoknak a sora, amelyek biztosan több elektromos energiát fogyasztanak, mint a bitcoin-bányászat. Az 55,5-73 terawattórás sávba esik például Ausztria, Chile, Csehország és Svájc, vagyis esetükben nem lehet bztosan megállapítani, hogy többet fogyasztanak-e, mint a bitcoin-bányászok, írta a portfolio.hu.

Az viszont szinte biztos, hogy a 164,7 millió fős lakossággal rendelkező Banglades már kevesebbet fogyaszt a bitcoinok kitermeléséhez szükséges elektromos energiánál. Természetesen Magyarország is ebbe a kategóriába esik a maga 45 terawatt körüli éves fogyasztásával.

Íme a térkép, ami a fenti linken nagyobb méretben is elérhető (a fekete színnel jelölt országok szinte biztosan többet fogyasztanak, a kékek határesetnek tekinthetők, a sárgák viszont szinte biztosan kevesebbet fogyasztanak a bitcoin-bányszatnál):

Ajánlott tartalom

Így lehet a régi naperőmű ismét jövedelmező

A régebbi naperőművek nem mindig felelnek meg az aktuális előírásoknak.