Egyenesen a hálózatra kötik Európa legnagyobb napelemtelepét

Miközben idehaza az éjszakai áram és a szélcsend okozta “problémákról” szól a nap-, és szélenergia kormányzati kommunikációja, az egész kontinensen leginkább atomenergia-függő országában hálózatba kapcsolják Európa legnagyobb napelemes telepét.

A Cestas 300 MW teljesítményű fotovoltaikus projekt, mely valójában 25, egyenként 12 megawattos napelemtelep összekapcsolódásából jött létre. Franciaországban, Bordeaux régióban avatják fel hivatalosan a “termelőüzemet”, jól lehet, mechanikailag már szeptember végén elkészültek vele.

Az előzetes számítások szerint a telep évente több 336 millió kWh áramot tud majd a francia hálózatra juttatni.

Franciaország ugyan egyelőre nem siet bezárni a nukleáris erőműveit, azonban a németekhez hasonló alapokon már Párizsban is született egy energetikai átmenetről szóló törvény, melyből az olvasható ki, hogy Franciaország fokozatosan csökkenteni kezdi a nukleáris energiától való függőségét. Ez az aktuális, több mint 75 százalékos szintről 2025-re 50 százalék alá süllyedhet, miközben a megújuló energiaforrásokból nyert energiatermelési szintet 2030-ig 32 százalékig kívánják feltornászni.

A Cestas-telep avatására hivatalosan december 1-jén kerül sor, melyen kiemelt helyet kap az építő konzorciumban részt vevő francia Eiffage, Krinner, és a Schneider Electric is. Patrick de Labrusse igazgató azt nyilatkozta, hogy már most nagyon elégedettek, mivel  a konzorciumban az együttműködés is jó volt, és már mostanra képesek voltak teljesíteni minden olyan elképzelést, amiben az induláskor megállapodtak.

forrás: hvg.hu

Ajánlott tartalom

Megkezdték a 800 kilométeres, keleti gázellátó rendszer kiépítését

Megkezdte a Szibéria ereje és a Szahalin-Habarovszk-Vlagyivosztok gázvezeték összekötését a Gazprom a több mint 800 kilométereres Belogorszk-Habarovszk szakasz építésével - közölte az orosz állami gázvállalat csütörtökön a Telegram-csatornáján.