Egyelőre nem ölték meg a delfineket a sokat bírált japán vadászaton

Beterelték a The Cove című Oscar-díjas filmből ismertté vált öbölbe a delfineket a sokat bírált japán vadászaton, de egyelőre még egyet sem öltek meg közülük.

Az eddig befogottak közül a legszebb példányokat el kívánják adni akváriumoknak, a többit pedig szabadon engedték pénteken – közölte a tengerparti Taidzsi falu egyik illetékese.
Ez a döntés elmozdulást jelent a korábbi merev állásponthoz képest, ugyanis az eddig érvényesülő gyakorlat szerint aprólékos rituáléval halálra szurkálták a beterelt tengeri emlősöket.
A hosszú időre visszanyúló delfinvadászatot az utóbbi években erősödő tiltakozás kíséri. Százötvenöt országból 1,7 millió ember írta alá például azt a petíciót, amely a falu hagyományos delfinvadászatának betiltását követeli.
A taidzsik érvei szerint a delfinvadászat a hagyományuk része, ezenkívül megélhetést is biztosít nekik. Az éves vadászat után a delfinek többségét feldolgozzák, csak a legszebb példányokat adják el állatkerteknek.
A tengeri emlős húsát ugyanakkor még a településen sem fogyasztják rendszeresen, a legtöbb japán pedig még soha nem evett delfinhúst.
A japán kormány évente mintegy 20 ezer delfin elejtését engedélyezi. A hivatalos érvelés szerint a delfin- és bálnavadászat természetében nem különbözik a vágóhídra szánt sertés- és szarvasmarha-tenyésztéstől.

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.