Egyedülálló közösség Kanadában – nem semmi, amit összehoztak

A Drake Landing egy 52 házból álló lakóközösség, amely sikeresen egyesíti a kanadai energia-hatékony technológiát a nap megújuló, korlátlan mennyiségben rendelkezésre álló energiaforrásával.

Egy átlagos kanadai otthon energiaszükségletének 60 százalékát a fűtés, 20 százalékát a háztartási meleg víz és 20 százalékát a különböző elektromos berendezések, világítás stb. teszi ki. A kanadai Drake Landing közösségben, egy átlagos évben, a fűtési energiaszükséglet 90%-át elégíti ki napenergia, s még egy szokatlanul hideg évben is 80 százalék körüli ez az arány.

A közösség a világon egyedülálló, mert minden itt található ház az átlagos kanadai házaknál 30%-kal energia-hatékonyabb, a fűtési energia 90%-a napenergia felhasználásával biztosított, így a közösség sokkal kevésbé függ a fosszilis erőforrásoktól, és ezáltal minden ház üvegházgáz-kibocsátás kb. 5 tonnával kevesebb évente, mint egy átlagos kanadai házé (ami kb. 6-7 tonna) – olvasható a Kislábnyom hírlevelében.

A napenergia gyűjtése

A napenergiát 800 kollektorból álló rendszer gyűjti, amelyek 4 sorba rendezettek, és a házak mögött elhelyezkedő garázsok tetejére vannak felszerelve. A fagyálló folyadékot – amely víz és nem mérgező glikol keveréke – a kollektorokba szivattyúzza a rendszer, és amikor a nap süt, felmelegszik. A 800 kollektort szigetelt, föld alatti csőrendszer köti össze, és szállítja a felmelegített folyadékot a közösség Energia Központjába. Egy átlagos nyári napon a kollektorok 1,5 MW-nak megfelelő hőenergiát gyűjtenek.

A Drake Landing közösség napenergiával működő távfűtő rendszerének szíve az Energia Központ, ahol a két, egyenként 120 m3-es hőtároló tartályt, a tartalék kazánt, és a legtöbb szükséges műszaki berendezést (pl. a szivattyúkat, a hőcserélőket és a szabályzókat) elhelyezték. Itt halad át a napenergia gyűjtő kör, és a távfűtő kör is.

A már 8 éve sikeresen működő Drake Landing napenergia közösség máig egyedülálló etikus választást jelent a lakhely kiválasztásában. A lakóközösség kialakításában kormányszervezetek és magán vállalkozások is részt vettek. A kezdeményezés bizonyítja, hogy hideg éghajlaton is lehetséges a szükséges energia túlnyomó részét megújuló energia felhasználásával előállítani. Hasonló lakóközösségek Európában Dániában, Svédországban és Németországban találhatók, de sehol nem fedezik az energiaszükséglet ilyen nagy hányadát megújuló energiából.

forrás: kislabnyom.hu

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.