Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Klímaváltozás / Egyedi időjárási események nem bizonyítják és nem is cáfolják a klímaváltozást
Egyedi időjárási események - például hőhullámok vagy nagy fagyok - önmagukban nem bizonyíthatják és nem is cáfolhatják a klímaváltozást - érvel Richard Betts vezető brit klímakutató a BBC News online kiadásában megjelent írásában (news.bbc.co.uk).

Egyedi időjárási események nem bizonyítják és nem is cáfolják a klímaváltozást

Egyedi időjárási események – például hőhullámok vagy nagy fagyok – önmagukban nem bizonyíthatják és nem is cáfolhatják a klímaváltozást – érvel Richard Betts vezető brit klímakutató a BBC News online kiadásában megjelent írásában (news.bbc.co.uk).

A Brit Meteorológiai Szolgálat kutatója a BBC Zöld Szoba nevű környezetvédelmi témájú véleményrovatában hangsúlyozza: élesen el kell különíteni egymástól az időjárás és a klíma fogalmát. A klímaváltozás hipotézisét csak hosszú távú, nagyléptékű trendekkel, valamint a szélsőséges időjárási jelenségek átfogó statisztikáival lehet igazolni vagy cáfolni, egyedi eseményekkel sohasem – húzza alá.

A globális felmelegedés a Föld átlaghőmérsékletének évtizedről évtizedre történő emelkedését jelenti, nem pedig azt, hogy a világ minden részén minden évben melegebb van, mint tavaly – magyarázza a kutató, aki a hosszú távú felmelegedést adatokkal is alátámasztja. Ezek szerint a rendszeres statisztikai számbavétel kezdete óta a 2000 és 2010 közötti évtized volt a legmelegebb, míg a második helyen az 1990 és 2000 közötti, a harmadik helyen pedig az 1980 és 1990 közötti évtized áll. A valaha mért öt legmelegebb év sorrendben 1998, 2005, 2003, 2002 és 2009 volt.
Téves tehát az a felvetés, miszerint a sok helyen példátlanul hideg idei tél cáfolná a globális felmelegedés tényét. Az is téves azonban, amikor valaki egy-egy hőhullámot, árvizet, aszályt vagy éhínséget közvetlenül a klímaváltozás bizonyítékának tekint – érvel Betts.

A kutató a klímaváltozás és az egyedi időjárási események összemosásáért elsősorban a híréhes médiát, valamint egyes politikai és üzleti érdekcsoportokat teszi felelőssé, akik így próbálnak támogatást szerezni egy-egy politikai ügyhöz vagy gazdasági projekthez. Elveti tehát a klímaszkeptikusok érvét, miszerint maguk a klímatudósok nagyítják fel a felmelegedés problémáját, hogy biztosítsák kutatási programjuk finanszírozását.
Richard Betts azonban a klímatudósokat is bírálja. Úgy véli, az ő legnagyobb hibájuk az, hogy sokszor szó nélkül hagyják a klímaváltozás tényét megalapozatlanul felhasználó érveléseket, mert úgy gondolják, “ők úgyis a mi oldalunkon állnak a klímaszkeptikusokkal szemben”. Betts szerint tehát a klímatudomány képviselőinek nagyobb felelősséget kellene vállalniuk a tudományos eredmények kommunikációja terén.

Ajánlott tartalom

Fokozza a tűzvészek kockázatát a globális felmelegedés

Az emberi tevékenység okozta klímaváltozás fokozza a futótüzek kockázatát - állapította meg egy friss brit elemzés.