Egy új akku hatékonyabbá teheti a nap- és szélenergiát

Az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumának SLAC Nemzeti Gyorsító Laboratóriumában egy olcsó, hosszú életű akkumulátort fejlesztettek ki, ami a nap- és a szélenergiát az elektromos hálózatok egyik legnagyobb ellátójává teheti.

“A nap- és szélenergia hatékony felhasználásához egy gazdaságos anyagokból készült akkumulátorra van szükség, ami könnyen méretezhető” – mondta Yi Cui a laboratóriumnak otthont adó Stanford Egyetem anyagtudományi és mérnöki karának docense. “Meggyőződésünk, hogy az említett alternatív energiák természetes ingadozásainak szabályzására új akkunk lehet az eddig tervezettek közül a legjobb”

Jelenleg az elektromos hálózat nem képes tolerálni a napfény és a szél természetéből adódó nagy és hirtelen energiaingadozásokat, pedig a két energiaforrás együttesen 20 százalékkal járulhat hozzá energiaszükségleteink fedezéséhez, ehhez azonban olyan energiatároló rendszerekre van szükség, amik elsimítják a “szakaszos-energia” csúcsai és völgyei közötti egyenetlenségeket, tárolva a többletet, és kisüthetőek, amikor az energiabeérkezés visszaesik.

A szakaszos hálózati tárolás számára legígéretesebb akkumulátorok ma a “folyadék-akkuk”, mivel tartályaik, pumpái és csövei viszonylag egyszerűen méretezhetők a szükséges kapacitás függvényében. A Cui csoportja által kifejlesztett folyadék-akku egy egyszerűbb, olcsóbb kivitel, ami életképes megoldást jelenthet a tömeggyártás számára.

A jelenlegi folyadék-akkumulátorok két különböző folyadékot pumpálnak egy reakciókamrán keresztül, ahol a feloldott molekulák energiatároló vagy felszabadító kémiai reakciókon mennek át. A kamra magába foglal egy membránt, ami csak a reakcióból kimaradó ionokat engedik át a folyadékok között, míg az aktív ionokat fizikailag is elkülönítik. Ennek az akkumulátornak két jelentős hátulütője van, a ritka anyagokat – például vanádiumot tartalmazó folyadékok magas költsége, valamint a membrán, ami ugyancsak rendkívül drága és folyamatos karbantartást igényel.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Ez lenne az első megterülő napelemes energiatároló rendszer?

A LUNA S1-et háztartási napelemes rendszerek számára dolgozták ki.