Egy tonna élet

Élhet ma egy család a megszokott kényelemben, miközben évi hét tonna széndioxid-kibocsátását egy tonnára, vagyis a környezetvédelmi határérték alá csökkenti? Izgalmas kísérletbe kezd három svéd nagyvállalat.

Napjainkban egy átlagos európai család háztartási széndioxid-kibocsátása – ami főleg a fűtésből, a világításból, és a közlekedésből ered – eléri az évi hét tonnát, ami hosszú távon tarthatatlan. Ennek körülbelül a hetede lenne egészséges érték, ám a vélemények erősen megoszlanak annak tekintetében, hogy a ma megszokott komfort biztosítható-e ilyen alacsony környezetszennyezés mellett is. Az „Egy tonna élet” projekt világos választ ad majd a kérdésre: mit jelent egy család számára alacsony széndioxid-kibocsátás mellett élni?
A kísérlet lényege, hogy egy svéd család környezettudatos háztartásba költözik, amelyben csupa olyan technológia működik, ami ma már bárhol elérhető. Otthonukat a faházairól ismert A-hus vállalat építi fel; a kiválóan szigetelt ház fűtésének jó részét a bejövő levegő, a háztartási gépek által termelt hulladék hő és a lakók testmelege biztosítja. A maradék hőt napkollektorok termelik majd, s ezek melegítik a fürdéshez használt vizet is. A kiegészítő fűtésbe a tetőre szerelt napelemek által megtermelt áram is besegít, s ugyanezt az elektromosságot használja a friss levegőt biztosító szellőztető rendszer és a hűtőszekrény is.

Mivel a kísérlet Svédországban zajlik, a ház kocsibejáróján természetesen egy Volvo áll, ami – ugyancsak természetesen – elektromos hajtású. A család Volvo C30 DRIVe Electric gépkocsija széndioxid-kibocsátás nélkül üzemel, hiszen a feltöltéshez megújuló forrásból származó energiát használnak fel. A Volvo számára azért is nagyon hasznos a kísérlet, mert így valós, hosszú távú felhasználói tapasztalatokhoz juthat elektromos autói fejlesztéséhez.
A projekt harmadik résztvevője a Vattenfall vállalat, amelynek szakértői intelligens technológiával szerelik fel a házat, hogy mindig valós időben mérhessék a pillanatnyi áramfogyasztást. A cég hasznos tanácsokkal is segíti a családot, hogy minél hatékonyabban használhassák fel a rendelkezésükre álló energiát, és szükség esetén ugyancsak a Vattenfall biztosítja a kiegészítő villamos áramot, amit kizárólag megújuló forrásokból nyer.
Érdekes ellentmondás, hogy a kísérlet éppen köznapi megoldásaitól válik különlegessé, hiszen a család számára biztosított technológia már ma is elérhető a nagyközönség számára. Másképpen szólva: ez nem egy eltúlzott, tudományos-fantasztikus projekt, hanem a ma létező lehetőségek átgondolt felhasználása.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.