Alternatív energia logó
csatlakozzFacebook Twitter napenergia szelenergia vizenergia hidrogen geotermikus-energia bioenergia
Bemutatkozás
Technológiák
epuletek energiagazdalkodas zold-auto zoldinfo elektromos-ketkereku zold-informatika haztartasi-eszkozok szorakoztatoelektronika telekommunikacio Rovatok zoldtrendEsemények

palyazatok-felhivasok

hirdetés

Rovatok » Zöldinfó » Életmód

Egy sziget, ahol a rendőr is kerékpárral jár

forrás: origo.hu
Megjelenés: 2016.03.08., 14:54   Utolsó módosítás: 2016.03.08., 14:54

Az Északi-tenger déli peremén található Juist sziget vezetése azt a célt tűzte ki, hogy 2030-ig teljesen karbonsemlegessé válnak, vagyis szén-dioxid kibocsátásuk nullával lesz egyenlő. A 17 kilométer hosszú és 500 méter széles szigeten már eddig is komoly lépéseket tettek, hiszen kitiltották az autókat, és a városvezetés részletekig kidolgozta a zöld életmódra történő átállást.

A sziget a 2009-ben az UNESCO világörökség részének nyilvánított Alsó-Szász Watt-tenger Nemzeti Parkhoz tartozik, különlegessége, hogy igen fiatal képződmény, már a történelmi időkben keletkezett, és folyamatos változáson megy keresztül napjainkban is. Az erős hullámzások és az árapály megtépázza a partokat, amire még a klímaváltozás is rátesz egy lapáttal, hiszen a globális felmelegedés következtében nő a tengerszint is. A sziget felszíne is igen változó a homokdűnék vándorlása miatt.

Így nem csoda, ha az amúgy is zöld gondolkodású németek ebben a helyzetben igen komolyan elköteleződnek a fenntarthatóság irányában, és mind a kormányzati, mind az üzleti és a magánemberek szintjén ez az irányadó.

A fenntartható turizmusra építenek

A Juist sziget elsősorban a turizmusból él, évente körülbelül százezren látogatnak ide, 70 százalékuk visszatérő vendég, akik második otthonukként tekintenek erre a vidékre. A homokos tengerpart az errefelé megszokott strandkosarakkal, a sós mocsarak, a Watt-tenger látványos árapálya és az állatvilág (vízi madarak, ritka kagyló- és csigafélék, borjúfóka, kúpos fóka, barna delfin) vagy a térség legnagyobb édesvízi tava, a Hammersee igen vonzó a természet kedvelőinek.

A városvezetés a fenntartható turizmusban látja a jövőt, ugyanis egyre több ember érkezik zöld szemlélettel a szigetre, és kifejezett igényeik között szerepel, hogy természetközeli, csendes helyen töltsék szabadidejüket, ráadásul már a szolgáltatásoktól is elvárják, hogy klímabarát módon működjenek.

A városvezetés jól érzékeli, hogy az ilyen ökotudatos szemléletű turistákkal a kijelölt fenntarthatósági tervek is támogatást nyernek.

Aki ide érkezik, az már előzetesen is sok információt megkap a szálláshelyek és szolgáltatások zöld törekvéseiről, például a szálláskatalógusaikban piktogramok jelölik, ha egy hely zöld áramot használ, passzívházként funkcionál vagy éppen bioélelmiszereket kínál az étlapon, de számos turisztikai brosúra segíti az ide érkezőket a szigetre vonatkozó zöld szabályok betartására, mint például a szelektív szemétgyűjtésre vagy a közlekedés sajátosságaira. Az esélyegyenlőséget szem előtt tartva a sziget látványosságai akadálymentesítettek, így a kerekesszékkel és babakocsival érkezők is zavartalanul közlekedhetnek.

A teljes cikk itt olvasható.


CÍMKÉK:
 

Hozzászólok a cikkhez

Hozzászólás beküldéséhez be kell jelentkezni.

Nincs még hozzászólás.


2016. május 24. kedd
   
Keresés az oldalon:
ok
Videók
Cégadatbázis
Álláskereső
Kínál
Keres
Álláshirdetés feladása
Partnereink
Tudtad-e fejléc

Ha alumínium fóliákat helyezel a radiátor mögé, 50%-kal hatékonyabb lehet lakásod fűtése.

Tudtad-e gomb
Tudtad-e lábléc
promovideo
hirdetés
hirdetés