Egy perc alatt hűti le az italos palackokat a magyar startup

A technológiai innovációkra szakosodott startup vállalkozások legnagyobb kelet- és közép európai energetikai versenyén, a PowerUp krakkói döntőjében harmadik lett a magyar V-Chiller csapata – közölte a versenyt szervező InnoEnergy csütörtökön az MTI-vel.

A V-Chiller energiaipari fejlesztéssel foglalkozó kezdő vállalkozás egy gyors hűtési technológián dolgozik, amely képes egy percnél rövidebb idő alatt lehűteni az italos palackokat. Ezzel több mint 50 százalékkal csökkenthető a felhasználók áramköltsége. A PowerUp versenyeken már több magyar startup is sikerrel szerepelt: 2016-ban az áramfogyasztást csökkentő innovációjával nevező Greenergizer szintén harmadik lett, míg 2017-ben az új és hatékony fázisváltós hőtárolási megoldást bemutató HeatVentors első helyezést ért el. Az idei nemzetközi döntőn 14 startup szerepelt, a versenyre 24 európai országból közel 300 startup nevezett. A győztes a szlovák Danubia Nanotech lett a hőmérsékletméréshez alkalmazható ultra vékony, filmréteg bevonatú szenzorával, amely meghosszabbíthatja elemek, akkumulátorok élettartamát. A második helyezett, a lettországi Atlant 3D Nanosystems egy 3D-s nyomtatót alkotott mikro- és nanochipek gyártásához. Az InnoEnergyt az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT), az Európai Unió testülete támogatja. A verseny nyertesei a pénzdíjak mellett bekapcsolódhatnak az InnoEnergy Highway programba, amely az elmúlt nyolc évben kétmilliárd eurót fektetett különböző projektekbe. Támogatásukkal már több mint nyolcvan termék került piacra áll – a közleményben.

 

Borítókép: V-chiller facebook (az első prototípus)

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.