Egy nylonzacskó csodálatos utazása – videóval

A HealtheBay.org környezetvédő mozgalom zseniális kisfilmjében egy hányatott sorsú nylonzacskó útját követhetjük az amerikai Kalifornia államban.

A zacskó egy bevásárlóközpontból indul, majd a parkőr figyelmét kijátszva és számtalan egyéb veszélyt kiállva végül eléri az óceánt, és otthonra lel egy nagy szemétszigeten, sok millió társához csatlakozva.
Mint arról a közelmúltban beszámoltunk, egy nagy kiterjedésű, kisméretű műanyagdarabkákból álló folt található az Atlanti-óceán északnyugati részén is. A Science-ben a közelmúltban megjelent cikk szerzői szerint további, eddig ismeretlen hulladékszigetek lehetnek az Atlanti-, a Csendes- és az Indiai-óceánon is.
Nemrég megszületett az első tanulmány arról, mi történik az óceánokban sodródó több millió tonna műanyag hulladékkal az évek folyamán. Az Amerikai Kémiai Társaság 238. találkozóján arról számoltak be a kutatók, hogy az eddig gyakorlatilag elpusztíthatatlannak hitt műanyag meglepően gyorsan elbomlik, de sajnos, bomlásakor potenciálisan mérgező anyagok kerülnek a vízbe.

A kutatók mindezidáig úgy gondolták, hogy az óceánokba kerülő műanyag hulladék – noha cseppet sem szemet gyönyörködtető látvány – főként akkor veszélyezteti a tengeri állatokat, ha lenyelik vagy belegabalyodnak a műanyag tárgyakba. A mostani kutatások vezetője, Katsuhiko Saido, a japán Nihon Egyetem vegyésze és csoportja azonban még aggasztóbb eredményre jutott: azt tapasztalták, hogy az óceánokban úszó műanyag valójában elég hamar elkezd lebomlani az eső, a nap és más környezeti tényezők hatására.



Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.