Egy liter benzinnel már 2661 kilométernél jár a GAMF

2661 km/1 liter teljesítménnyel zárta a Kecskeméti Főiskola GAMF csapata az üzemanyag-takarékos járművek a finnországi Nokiában megrendezett versenyét, és ezzel a benzines járművek között megszerezték az első helyet.

Két év alatt a kecskemétiek ezzel már negyedszer döntötték meg a magyar csúcsot, és háromszor javítottak a saját eredményükön. Több mint 5 ezer kilométert utazott a 8 fős kecskeméti csapat és a Megaméter nevet viselő jármű, hogy ismét megmérettesse magát egy nemzetközi versenyen írja az autopro.hu. A tavaszi németországi Shell Eco-marathonon 2277 km/1 liter teljesítménnyel kategóriájukban ott voltak a kiemelt legjobbak között – végül negyedikek lettek –, de nem tudtak igazán örülni az új magyar csúcsnak, mert egy baleset megakadályozta a csapatot abban, hogy olyan eredménnyel zárhassák a versenyt, amiben a tesztek alapján joggal reménykedhettek. Így a bizonyítás Finnországra maradt.

 
A tavaszi verseny óta több száz munkaórával tökéletesítették a járművet, kicserélték az elektronikus kormányművet, átalakították a motorfelfüggesztést, a hajtást és a meghajtott kerék csapágyazását, módosították a motor vezérlését, valamint a henger és a hengerfej rögzítését is. A finnországi versenyen a helyi gumiabroncsgyár 1700 méteres tesztpályáján 11 kört kellett megtennie a járműveknek 25 km/órás átlagsebességgel, s ez alapján számították ki a fogyasztást. Nagyon örültünk, hogy nem volt semmilyen műszaki probléma – mesélik a csapat tagjai –, így a Megaméter kétszer is biztonsággal meg tudta futni a 2661 km/1 literes teljesítményt.  Ez az eredmény Finnországban elég volt a győzelemhez a benzines autók között, de a németországi versenyen is dobogóra állhattak volna vele a kecskemétiek. A Megamétert legközelebb szeptember 17-én lehet látni. A kecskeméti főtéren megrendezett pneumobil gálafutamon és ugyanazon a napon délután a budapesti Tudományok Hídja című rendezvényen is kiállítják.

 

Csatlakozott már Facebook oldalunkhoz? Rajta!

Ajánlott tartalom

A napenergiával működő autók rejtélyes világa feltárul

2030-ra 60 százalékkal csökkenhetnek a napelemes autók költségei.