Egy legális trükk, amivel megúszható a kerékbilincs

Felhívják a tulajdonost a közterület-felügyelők, mielőtt mozgásképtelenné tennék vagy elszállítanák a tilosban parkoló autóját. Feltéve, hogy korábban kirándulást tett az okmányirodába, és megadta az elérhetőségeit – persze nem ingyen.

A kerékbilincs használata népszerű és jövedelmező sport a különböző közterület felügyeleteknél, hiszen egy-két magánakciót leszámítva, gyorsan és biztosan befolyik a büntetés. Elég a megengedettnél egy kicsit közelebb állni a zebrához, kereszteződéshez, rálógni egy gyepfoltra vagy kimeríteni az önkormányzatok által szabályozott és előszeretette alkalmazott “közösségellenes magatartást” fogalmát és máris számolni lehet a kerékbilinccsel, amelynek leszereléséért 11-15 ezer forintot is elkérhetnek, a kényszerű várakozással töltött időről nem is beszélve. Sokan nem tudják, de egy egyszerű regisztrációval megúszható ez a hercehurca. Nem verték ugyan eddig nagydobra, de 2010. január 1-je óta minden autótulajdonosnak vagy üzembentartónak lehetősége van megadni elérhetőségeit az okmányirodában. Az 55/2009. (X. 16.) IRM rendelet alapján a köztereseknek kötelező lekérdezniük az okmányirodában rögzített adatokat a központi nyilvántartásból és kapcsolatba kell lépniük a tulajdonossal, vagy üzembentartóval mielőtt megbilincselnék vagy elszállítanák az autót. Ez a kapcsolatfelvétel telefonhívással, SMS-sel vagy e-maillel történhet attól függően, hogy mit adott meg a kocsi gazdája. Miklós István, a Fővárosi Közterület-felügyelet szolgálati igazgatóhelyettese elmondta, hogy ha eredményes a megkeresés (csak egyszer próbálkoznak), az intézkedést azonnal felfüggesztik.

Innentől kezdve 15 perce van az autójához érni a tulajdonosnak, és ha nem kezdődött el a felszerelés, megússza a teljes díjfizetést. Ha már folyamatban van (például kései válasz vagy helyszínre érkezés miatt), akkor a felszerelési költség 50 százalékát kell megtérítenie, de még így is elkerülheti azt, hogy ott álljon a mozgásképtelen autónál, telefonálgasson, és várjon a bejelentéstől számított két órán belül megjelenni köteles felügyelőkre. Ugyanez a törvény az elszállításra is igaz: ha a tulajdonos időben visszajelez és odaér, ingyen megúszta, de ha már elkezdték leengedték a lopóautó csápjait, fél árat kell fizetni. Sok pénzt, időt és bosszúságot lehet megspórolni a regisztrációval, bár ez önmagában még nem garancia arra, hogy ettől függetlenül ne fizettetnének velünk szabálysértési bírságot.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás

Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.

Nincs hozzászólás

  1. Green Lantern

    Igen, hasznos a dolog, de perkálni mindenképpen fog a delikvens. Az 50%-ot minimum beszedik! Az ablakból néztem végig a saját esetemet az sms megkapásától. A közterületest nem vettem észre sikerrel becserkészte az autóm(ami egyébként a munkahelyem saját parkolójában állt így később sikeresen vissza is kaptam a pénzem csak 2 hónap szarozásba került), kaptam az SMS-t kinézek az ablakon, a bilincs már ott figyel a kocsin és a bilincselő és a közterületes a kocsiban ülve beszélget. Esélyem nem volt odaérni az “intézkedés megkezdése előtt” aztán még “fel is világosított finoman”, hogy jobb ha fizetek azonnal és nem szarozok az eljárás tisztaságával kapcsolatban, mert még a végén egy szabálysértési eljárást is a nyakamba varrnak ami nem 15.000ft, így kénytelen voltam kifizetni a minimum 50% ot (7500ft-ot).
    Ki van ez találva! Egyetlen módon lehet csak elkerülni a bírságot és a bilincset…. NEM szabálytalankodunk és minden mondom MINDEN apró buktatóra felfestésre figyelünk…ami valljuk be budapest belvárosában egyszerűen lehetetlen, ők pedig résen vannak! A fent említett ablakból pont egy nagyon nehezen felismerhető (rosszul felfestett, nem érvényes kint felejtett tábla stb)tilos parkoló helyre lehetett rálátni. néha már fogadás is volt hány percen belül lesz megbilincselve a szerencsétlen. általában max 3-5 perc és a bilincs már rajta is volt a kocsin vagy ott állt mellette a bilincselő…így az “intézkedést már megkezdve” “követelték” az 50% ot minimum.
    szóval csak okosan, éberen parkolni, mindenzt a forgalmiba bejegyzett telefonszámmal!!!