Egy különleges energiaforrásunk

A New York állambeli Clarkson Egyetem először csigákkal kísérletezett, azonban a tudósok most homárokból próbálnának meg energiát kinyerni.

A projektet Dr. Evgeny Katz vezette, aki a kísérletek keretein belül állati glükózból igyekezett energiát kinyerni. A kutatók pontosan ugyanúgy alkalmaznák a rákfélék testét elektromos eszközök működtetésére, mint egy hagyományos elemet. A módszer igen egyszerűnek tűnik laboratóriumi körülmények között, azonban a tömeges alkalmazás már problémák elé állítja a tudósokat. A homárok teste bővelkedik glükózban, amely pedig elektromos töltéssel rendelkezik, és ezt az elektromos töltést enzimek segítségével szeretnék kinyerni a molekulák belsejéből. Az enzimeket megfelelően elő kell készíteni és meg kell tisztítani használat előtt, hogy minél több töltéshez juthassanak hozzá. Tisztítás után az enzimekkel elektródákat vonnak be, amelyek jól vezető anyagból (jelen esetben aranyból) készültek. Ezeken a vezetőkön keresztül aztán az energiát egy kondenzátorba vagy egy akkumulátorba irányítják át.

Felmerülhet itt azonban az állatkínzás kérdése. A Clarkson Egyetem kutatói szerint csak a homárok külső kitinváza alkalmas az energiakinyerésre, és ez a váz nem tartalmaz idegeket. Így az állat nem érez fájdalmat, amikor az elektródák a testébe kerülnek. Miután azokat behelyezték, rögtön elérhetővé is válik a homárok testének glükóz és oxigén tartalma, és az enzimek is működésbe lépnek. A módszer állítólag 8-10%-os töltést generál, amely egy AAA elem energiájának felel meg. A módszert elsősorban az orvosi használatban, mint például vérnyomás-mérőkhöz és inzulin adagolókhoz szeretnék alkalmazni.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.