Egy hónapja vörös egy folyó Ukrajnában

Vörös színű lett egy folyó a kelet-ukrajnai Donyeck megyében. A benne élő halak mind elpusztultak az ökológusok szerint. Az illetékes polgármesteri hivatal szerint a lakosságot nem veszélyezteti a szennyezés.

Csaknem egy hónapja vörös színű a Szelidovo települést keresztülszelő Szolenaja folyó vize. Az esetről a helyi Donbassz tévécsatorna adott hírt hétfő esti műsorában A helyi lakosok a miatt aggódnak, hogy ha melegszik az idő, káros gázok szabadulhatnak fel a vízből. A városi polgármesteri hivatalnál speciális bizottság alakult az eset kivizsgálására. Mindazonáltal a lakosság egészsége jelenleg nincs veszélyben a helyi vezetés szerint, mert az ivóvizet a település más forrásból kapja. A város mellett egy bezárt bánya és egy ércdúsító üzem van. Mindkét vállalat állítja, hogy nincs köze a víz színének megváltozásához. A bánya vezetői elmondták, jelenleg náluk nem folyik kitermelés, a felgyűlt vizet szivattyúzzák ki. A bányából a folyóba kerülő vizet folyamatosan ellenőrzik, és a minősége megfelel az előírásoknak. Az ércfeldolgozónál pedig azt állítják, hogy az ipari hulladékot derítőmedencékbe gyűjtik, onnan nem kerülhetett a folyóba.

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.